Externe

Critici la adresa patriarhului rus din partea Papei Francisc: „Dumnezeu ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”

Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susţine invazia Rusiei în Ucraina.

Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susţine invazia Rusiei în Ucraina/ Foto: pixabay.com Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susţine invazia Rusiei în Ucraina/ Foto: pixabay.com

 

 


Papa Francisc, aflat în vizită în Kazahstan, a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susţine invazia Rusiei în Ucraina şi care a boicotat o conferinţă a liderilor religioşi din toată lumea, relatează Reuters.

 


În cea de-a doua zi a vizitei sale în Kazahstan, papa Francisc s-a adresat celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, care se desfăşoară în capitala Nur-Sultan şi care reuneşte lideri creştini, evrei, musulmani, budişti, hinduşi şi ai altor religii.

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, trebuia să fie prezent la eveniment, însă şi-a anulat participarea, pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina. El a trimis o delegaţie condusă de mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse, care a avut ulterior o scurtă întrevedere cu papa Francisc.


„Dumnezeu este pace. El ne călăuzeşte întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a afirmat suveranul pontif, vorbind la o masă rotundă la Palatul Independenţei, o structură modernă uriaşă din oţel şi sticlă din capitala fostei republici sovietice.

„Să ne angajam, aşadar, să insistăm şi mai mult asupra necesităţii de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme şi ameninţări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer şi demne de om: întâlnirea, dialogul şi negocierile răbdătoare”, a mai spus el.


Papa Francisc, care la începutul acestui an a declarat că patriarhul Kirill nu poate fi „băiatul de altar” al lui Vladimir Putin, a afirmat în cadrul conferinţei: „Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!”.

Patriarhul ortodox rus Kirill a sprijinit invazia Rusiei în Ucraina, pe care o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numeşte decadent. Poziţia sa a provocat o ruptură cu Vaticanul şi a declanşat o rebeliune internă care a condus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe locale cu Biserica Ortodoxă Rusă, aminteşte Reuters.


 

CITEȘTE ȘI:

Biserica Ortodoxă din Ucraina își declară independența deplină de Rusia: „Nu suntem de acord cu patriarhul Kirill”

Papa Francisc cere „toleranță zero” asupra abuzului minorilor în Biserica Catolică. Peste 210.000 de copii agresați în ultimii 70 de ani

Papa Francisc: Trăim al treilea război mondial

abonare newsletter