Externe

La centrala nucleară Zaporojie există un risc de pulverizare de substanţe radioactive, avertizează operatorul nuclear ucrainean

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de „pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmit AFP şi Reuters.

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de „pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie/ Foto: depositphotos.com

 

Potrivit Energoatom, forţele ruse „au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi”.


 

„Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive”, a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi „un risc ridicat de incendiu”.


De partea sa, Ministerul Apărării rus a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.

Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice. Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.


În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. 


Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, a fost complet deconectată de la rețeaua electrică

Președintele Zelenski cere retragerea trupelor ruse de la centrala nucleară de la Zaporojie

ONU avertizează că fiecare zi care trece crește riscul unui accident la centrala nucleară Zaporojie

Ultimele Stiri
abonare newsletter