Externe

Kievul cere Uniunii Europene să interzică accesul turiştilor ruşi: „Va fi o reacţie adecvată”

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miercuri Uniunii Europene să interzică accesul turiştilor ruşi, o măsură pe care o consideră adecvată, deoarece majoritatea ruşilor susţin „războiul de agresiune cu caracter de genocid” purtat de ţara lor împotriva Ucrainei, transmite Reuters.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miercuri Uniunii Europene să interzică accesul turiştilor ruşi/ Foto: pixabay.com Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miercuri Uniunii Europene să interzică accesul turiştilor ruşi/ Foto: pixabay.com

 

 


Într-un e-mail trimis agenţiei, şeful diplomaţiei de la Kiev arată că „a trecut timpul jumătăţilor de măsură” şi „doar o politică dură şi consecventă poate da rezultate”.

 


Miniştrii de externe din UE urmează să se întâlnească miercuri la Praga pentru a doua zi consecutiv pentru a discuta suspendarea acordului cu Moscova privind facilitarea vizelor. Măsura ar însemna perioade mai mari de aşteptare şi costuri mai mari pentru cetăţenii ruşi care solicită vize, însă nu o interdicţie totală, aşa cum cere Ucraina.

Reuters apreciază că statele membre ale Uniunii vor cădea de acord pentru suspendarea acordului, dar nu şi asupra interzicerii complete a accesului ruşilor.


Kuleba a explicat că „o interdicţie a vizelor pentru turiştii ruşi şi alte categorii va fi o reacţie adecvată la războiul de agresiune cu caracter de genocid în inima Europei, susţinut de o majoritate covârşitoare a cetăţenilor ruşi”.

El a propus şi instituirea unui program special pentru militarii ruşi care nu doresc să mai lupte în Ucraina. Acestora ar trebui să li se transmită mesajul: „Salvaţi-vă şi plecaţi. Depuneţi armele, predaţi-vă forţelor ucrainene şi primiţi ocazia de a începe o viaţă nouă”.


„Sunt încrezător că această ofertă merită făcută, deoarece dacă chiar şi un singur soldat rus depune armele şi se hotărăşte să plece, înseamnă vieţi ucrainene salvate şi o pace mai apropiată”, a insistat ministrul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut marţi militarilor ruşi să fugă pentru a scăpa cu viaţă după ce Ucraina a început o ofensivă în sud. Rusia susţine însă că a respins forţele ucrainene, provocându-le pierderi grele.


 

CITEȘTE ȘI:

Țările baltice, Polonia și Finlanda, ar putea interzice intrarea turiștilor ruși: „Turiştii ruşi nu ar trebui să fie în UE”

Zelenski sprijină o petiție prin care se cere introducerea de vize obligatorii pentru cetățenii ruși

Ultimele Stiri
abonare newsletter