EXTERNE

ONU avertizează că fiecare zi care trece crește riscul unui accident la centrala nucleară Zaporojie

ONU a avertizat asupra riscului în creștere al unui accident la centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina.

ONU avertizează că fiecare zi care trece crește riscul unui accident la centrala nucleară Zaporojie / Foto: wikipedia

 

 


Agenţia ONU specializată în sectorul nuclear a avertizat marţi că fiecare zi care trece creşte riscul unui accident la centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse în urmă cu patru luni, relatează agenţia EFE.

 


„Sunt foarte preocupat de condiţiile de lucru, extrem de stresante şi dificile, în care conducerea şi personalul ucrainean operează centrala. Fiecare zi care trece creşte riscul să se producă un accident sau un incident de securitate”, a atenţionat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Acesta a amintit că războiul provocat de agresiunea rusă în Ucraina a creat un „pericol fără precedent”, iar asaltul din data de 3 martie asupra centralei de la Zaporojie a provocat un incendiu care a determinat AIEA să declare cel mai ridicat nivel de alertă după accidentul din 2011 de la centrala japoneză Fukushima.


Războiul din Ucraina pune în pericol securitatea surselor de radiaţii, a distrus infrastructuri, a cauzat pagube depozitelor de deşeuri nucleare şi ameninţă să provoace pagube şi centralelor atomoelectrice, a mai spus Rafael Grossi, vorbind în cadrul unei conferinţe la Viena.

El a amintit că AIEA ajută autorităţile ucrainene, atât de la distanţă cât şi cu misiuni pe teren, şi a insistat că încearcă să organizeze o vizită de asistenţă tehnică la Zaporojie, cea mai mare centrală atomoelectrică din Europa şi asupra cărei Ucraina nu mai are în prezent niciun control.

CITEȘTE ȘI:

Incendiu provocat de armata rusă la cea mai mare centrală nucleară din Europa. VIDEO

Nivelul de radiații de la centrala nucleară de la Cernobîl a crescut de 20 de ori, după ce trupele rusești au capturat zona

Ultimele Stiri
abonare newsletter