Externe

Rusia a anunțat NASA că se va retrage de pe ISS până când va fi gata propria stație spațială

Rusia a anunțat NASA că Moscova va continua să-şi trimită cosmonauţii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până când viitoarea staţie spaţială rusă va fi construită şi operaţională.

Rusia a anunțat NASA că se va retrage de pe ISS până când va fi gata propria stație spațială / Foto: depositphotos.com Rusia a anunțat NASA că se va retrage de pe ISS până când va fi gata propria stație spațială / Foto: depositphotos.com

 

 


Reprezentanţii agenţiei spaţiale ruse, Roscosmos, i-au informat pe omologii lor americani că Moscova va continua să-şi trimită cosmonauţii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) până când viitoarea staţie spaţială rusă va fi construită şi operaţională, conform declaraţiilor oferite miercuri pentru Reuters de un oficial de rang înalt al NASA.

 


Acest lucru înseamnă că Rusia se află la cel puţin 6 ani distanţă de încheierea colaborării pe ISS cu SUA, o colaborare care durează de mai bine de 20 de ani.

Ieşirea Rusiei din programul ISS părea să fie iminentă după declaraţiile de marţi ale lui Iuri Borisov, noul director general al Roscosmos, care a surprins NASA declarând că Rusia va părăsi ISS „după 2024”.


Stația spațială rusă se va numi ROSS

Kathy Lueders, şeful de operaţiuni spaţiale al NASA, a declarat în cadrul unui interviu că oficialii ruşi ar fi anunţat ulterior partenerii americani că vor continua colaborarea pe ISS până la finalizarea staţiei spaţiale ruse, ce va purta denumirea ROSS. „Nu am primit niciun fel de indicii, la niciun nivel al cooperării noastre, că s-ar fi schimbat ceva", a declarat Lueders miercuri pentru Reuters, adăugând că relaţiile NASA cu Roscosmos rămân aceleaşi din ultimii 20 de ani.

Staţia spaţială, un laborator ştiinţific orbital de dimensiunea unui teren de fotbal, aflat la aproximativ 400 km altitudine, a fost ocupat în permanenţă în ultimele două decenii în cadrul unui parteneriat condus de NASA şi Roscosmos din care au mai făcut parte Canada, Japonia şi 11 state europene.


Roscosmos a publicat miercuri pe site-ul său un interviu cu Vladimir Soloviov, directorul de zbor pentru segmentul rusesc al ISS, care a fost citat spunând că Rusia trebuie să rămână pe ISS până când staţia orbitală ROSS va fi operaţională.

Conform lui Soloviov, ROSS va fi complet asamblată pe orbită cândva la orizontul anului 2028. „Trebuie să ţinem cont de faptul că dacă suspendăm misiunile cu echipaje umane pe orbită timp de câţiva ani, va deveni foarte dificil să le reluăm şi să ajungem la nivelul la care ne aflăm acum”, a explicat oficialul Roscosmos.


În plus, aminteşte Reuters, segmentele ruse şi americane ale ISS au fost concepute pentru a fi interoperabile şi interdependente din punct de vedere tehnic, şi astfel orice retragere bruscă a Rusiei de pe ISS ar putea afecta grav avanpostul orbital care este principalul element al programului spaţial al NASA.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Televiziunea de stat din Rusia a fost „complet impresionată” de discursul lui Orbán de la Tuşnad

Ucraina și Rusia au semnat două acorduri separate cu Turcia și ONU pentru exportul de cereale prin Marea Neagră

Ultimele Stiri
abonare newsletter