Externe

Ucraina și Rusia au semnat două acorduri separate cu Turcia și ONU pentru exportul de cereale prin Marea Neagră

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale. Kievul a refuzat să semneze direct textul cu Moscova.

Ucraina și Rusia au semnat două acorduri separate cu Turcia și ONU pentru exportul de cereale / Foto: depositphotos.com Ucraina și Rusia au semnat două acorduri separate cu Turcia și ONU pentru exportul de cereale / Foto: depositphotos.com

 

 


Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale şi de produse agricole prin Marea Neagră, relatează agenţiile internaţionale de presă.

 


Kievul a refuzat să semneze direct textul cu Moscova, care s-a angajat la un acord identic cu Ankara şi secretarul general al ONU.

Miniştrii din Rusia şi Ucraina au semnat acordul separat, evitând cu grijă să se aşeze la aceeaşi masă sau să-şi strângă mâinile la evenimentul de la Istanbul.


„Astăzi, există o rază de lumină în Marea Neagră. O rază de speranţă, şi posibilitate, şi uşurare în lume care nevoie de ea mai mult ca niciodată”, a declarat Antonio Guterres la ceremonia de semnare, făcând apel la Rusia şi Ucraina să implementeze acordul pe deplin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că acordul, semnat şi de Turcia, va ajuta la prevenirea foametei şi la scăderea inflaţiei globale a alimentelor.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

România și-a dat acordul ca navele cu cereale din Ucraina să treacă prin canalele Chilia şi Bâstroe

Ucraina refuză să demineze portul Odessa pentru exportul de cereale: „Rusia va dori să atace”

Ultimele Stiri
abonare newsletter