Externe

Speranță și emoție. Drapelul ucrainean flutură din nou pe Insula Șerpilor - FOTO

Drapelul ucrainean a fost ridicat din nou pe Insula Șerpilor, după recucerirea teritoriului de către trupele ucrainene.

Drapelul ucrainean a fost ridicat din nou pe Insula Șerpilor. FOTO: Ministerul Apărării din Ucraina Drapelul ucrainean a fost ridicat din nou pe Insula Șerpilor. FOTO: Ministerul Apărării din Ucraina

 

 


Drapelul ucrainean a fost ridicat din nou pe Insula Șerpilor, de pe care rușii s-au retras în urma atacurilor susținute ale trupelor ucrainene. Ridicarea steagului este simbolică, iar imaginile au făcut înconjurul lumii. Dar abia acum apar detalii despre misiunea îndrăzneață prin care a fost dus steagul pe insulă, relatează Naval News, citat de Digi24.

 


În noaptea de 7 iulie 2022, militari din forțele speciale s-au apropiat de Insula Șerpilor cu vehicule subacvatice. Scafandrii au cercetat zona de coastă, căutând mine. După ce au stabilit o cale de trecere sigură, au dat semnalul bărcilor grupului principal, potrivit unei postări a Forțelor Speciale Ucrainene pe Instagram.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Primii care au ajuns pe insulă au fost inginerii, care au curățat zona de barierele de mine și alte capcane pentru a crea o trecere sigură pentru restul grupului. După ce a ajuns pe insulă, grupul a început să îndeplinească sarcinile stbilite: supravegherea zonei, culegerea de date privind echipamentul, armele și mijloacele materiale și tehnice aduse de ruși pe Insula Șerpilor.


Potrivit unor surse ucrainene, nave de război rusești au început să se apropie de insulă în timp ce trupele ucrainene erau încă acolo. După ce și-au îndeplinit misiunea, forțele ucrainene s-a retras. Rușii au lansat un atac cu rachete asupra insulei, care ar fi lovit debarcaderul.

Zelenski este convins că drapelul ucrainean va flutura din nou în Crimeea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare că drapelul Ucrainei va flutura din nou în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.), la fel cum se întâmplă deja în Insula Şerpilor, transmite vineri EFE.


„Celor condamnaţi să se târască nu vor reuşi să le ia celor care sunt sortiţi să zboare nici măcar Insula Şerpilor. De aceea, (steagul) albastru şi galben a revenit pe insulă, iar într-o zi va reveni fără îndoială şi în peninsulă, precum şi în toate oraşele şi satele noastre ocupate, în timp ce imnul nostru naţional va răsuna în fiecare dintre ele”, a declarat preşedintele ucrainean, citat în noaptea de joi spre vineri de agenţia locală Ukrinform.

Zelenski şi-a exprimat totodată recunoştinţa pentru etapa finală a luptei pentru Insula Şerpilor.


„Drapelul nostru a fost ridicat acolo. Această operaţiune a durat două luni. Servicii secrete, forţe de operaţiuni speciale, unitatea 'Alfa' a serviciului de securitate, gărzi de frontieră, genişti, forţe navale, forţe aeriene. Şi acum că toţi căpitanii ruşi - fie de pe o navă sau dintr-un avion - văd drapelul ucrainean pe Insula Şerpilor, să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt”, a subliniat el.

Rusia s-a retras la 30 iunie de pe Insula Şerpilor, de importanţă strategică în Marea Neagră, susţinând că a făcut „un gest de bunăvoinţă”, în timp ce Ucraina este de părere că retragerea este consecinţa faptului că Moscova nu-şi mai putea continua strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave.

CITEȘTE ȘI:

Reconstrucția Ucrainei, cel mai mare proiect economic din Europa? Zelenski spune că va pune noi baze pentru o țară „sigură și modernă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter