Externe

Reconstrucția Ucrainei, cel mai mare proiect economic din Europa? Zelenski spune că va pune noi baze pentru o țară „sigură și modernă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă noaptea că reconstrucţia Ucrainei, „în sensul amplu al cuvântului”, va fi „cel mai mare proiect economic în Europa” şi va pune noi baze pentru o Ucraină „sigură şi modernă”.

Reconstrucția Ucrainei va fi o mare provocare / Foto: depositphotos.com

 

 


În discursul său din noaptea de sâmbătă spre duminică, preluat de agenţia locală Unian, Zelenski s-a referit la Conferinţa privind Reconstrucţia Ucrainei, care începe luni la Lugano (Elveţia), ca la „un mare eveniment internaţional” dedicat reconstrucţiei ţării „în sensul larg al cuvântului”, relatează duminică EFE.

 


„Nu trebuie să ne limităm la reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, comodă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme”, a subliniat Zelenski.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

În Lugano, Ucraina va prezenta luni un plan naţional privind modalităţile de implementare a întregului proces, a transmis liderul de la Kiev.


„În fapt, este vorba despre cel mai mare proiect economic al timpurilor noastre în Europa şi despre o ocazie excepţională pentru a ne prezenta tuturor statelor, tuturor companiilor pe care le vom invita să lucreze în Ucraina”, a adăugat el.

Zelenski a menţionat că teritoriul format din 10 regiuni a fost afectat de lupte de la începerea invaziei ruse la 24 februarie.


„În tot acest timp am reuşit să eliberăm 1.027 oraşe şi sate, alte 2.610 se află încă sub ocupaţie rusă. Iar majoritatea dintre ele au nevoie să fie reconstruite, sute dintre ele au fost distruse complet de armata rusă, pur şi simplu trebuie construite de la zero”, a spus Zelenski.

În plus, a continuat preşedintele ucrainean, zeci de oraşe din alte regiuni ale ţării au fost lovite de rachete şi sute de companii au fost distruse, între ele industrii complexe şi foarte periculoase, precum industria chimică şi metalurgică.

Autorităţile ucrainene au început deja să revină la normal în teritoriile eliberate

Zelenski a mai spus că autorităţile ucrainene au început deja, cu propriile mijloace, să revină la viaţa normală în zonele şi teritoriile eliberate, „însă a pune în mişcare un proiect de asemenea anvergură în întreaga ţară, a oferi noi standarde de securitate, o nouă calitate a vieţii, este posibil doar atrăgând capacităţi internaţionale”, a insistat el.

Pe de altă parte, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să recurgă la toate contactele din străinătate şi la toate posibilităţile pe care le au la îndemână pentru a transmite adevărul despre război.

„Folosiţi constant toate contactele pe care le aveţi în străinătate, toate oportunităţile de informare - inclusiv reţelele sociale - pentru a transmite adevărul despre război şi despre crimele ocupanţilor pământurilor noastre”, a îndemnat el.

Totodată, Zelenski le-a cerut ucrainenilor aflaţi în oraşele din ariergardă să nu uite că războiul nu s-a încheiat şi să continue să sprijine armata.

„În multe oraşe din ariergardă există acum un sentiment de relaxare, dar războiul nu s-a terminat. Continuă încă. Din nefericire, cruzimea sa sporeşte în unele locuri şi nu trebuie să uităm acest lucru. De aceea, ajutaţi armata, ajutaţi voluntarii, ajutaţi-i pe toţi aceia care au rămas singuri în aceste momente”, a insistat preşedintele ucrainean.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cultura borșului ucrainean, înscrisă pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial în pericol

Reconstrucția Ucrainei după război ar putea costa 1.000 de miliarde de euro

Reprezentant al UE: Rezervele valutare ale Rusiei ar trebui confiscate pentru a reconstrui Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter