Educație

25 de copii refugiați din Ucraina au fost înscriși la școlile și grădinițele din Cluj

De la începutul conflictului din Ucraina, 25 de copii au fost înscriși la școli și grădinițe din Cluj, pentru a-și continua studiile.

25 de copii refugiați din Ucraina au fost înscriși la școlile și grădinițele din Cluj/ Foto: Emil Boc 25 de copii refugiați din Ucraina au fost înscriși la școlile și grădinițele din Cluj/ Foto: Emil Boc

 

 


Mulți refugiați din Ucraina au venit în Cluj după începerea conflictului armat în țara lor, dar aproximativ 70% sunt doar în tranzit. Deci nu se stabilesc aici.

 


Însă, în curând aceștia vor avea la dispoziție un centru de triere unde vor putea obține informațiile de care au nevoie dacă, totuși, doresc să se stabilească la Cluj, spune viceprimarul Dan Tarcea:

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Din primele date, un procent de 70% dintre refugiați sunt în tranzit și au părăsit România. Ei nu sunt încă înregistrați, dar în perioada următoare vom pune la dispoziție un centru de triere, ca acolo să fie găsite toate informațiile necesare - legate de servicii medicale, obținerea unui loc de muncă, cazare temporară dacă sunt în tranzit sau alt tip de cazare”, a spus Tarcea în timpul unei emisiuni radio.


În ceea ce privește elevii ucraineni refugiați, viceprimarul susține că în prezent în Cluj 25 de copii s-au înscris în unitățile de învățământ de aici:

„Inspectoratul Școlar este implicat inclusiv în integrarea copiilor care au fost la școală și care nu vor să piardă un an. Peste 25 de copii au fost deja înscriși la școală ca să poată să își continue studiile. Dar, evident, greul abia acum începe. Noi trebuie să fim pregătiți de maraton, nu de proba de sprint. Este o acțiune de anduranță și va mai dura multe luni”, a adăugat viceprimarul.


Elevii ucraineni vor avea aceleași beneficii ca cei români

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că elevii refugiați din Ucraina pot fi integrați în sistemul de învățământ românesc.

De asemenea, copiii ucraineni vor beneficia în școli de aceleași drepturi ca și elevii români.

„Toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecție, potrivit legii azilului, vor beneficia de drept la educație în unitățile de învățământ din România, în aceleași condiții cu antepreșcolarii, preșcolarii și elevii români. Acești copii vor avea drept la cazare gratuită în internatele școlare, drept de alocație de hrană, drept de a primi rechizite, îmbrăcăminte, încăllțăminte și manuale”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

CITEȘTE ȘI:

EMOȚIONANT. Doi copii ucraineni, primiți cu aplauze în prima zi la o școală din Italia - VIDEO

Cum să le spunem copiilor ce se întâmplă în Ucraina? Recomandările specialiștilor

Ultimele Stiri
abonare newsletter