Educație

Copii refugiați din Ucraina, înscriși la școlile și grădinițele din Cluj-Napoca

Nouă copii refugiați din Ucraina au fost deja înscriși în școlile și grădinițele din Cluj-Napoca, anunță Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Copii refugiați din Ucraina, înscriși la școlile și grădinițele din Cluj-Napoca Copii refugiați din Ucraina, înscriși la școlile și grădinițele din Cluj-Napoca

 

 


Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj, 9 elevi ucraineni au fost deja înregistrați ca audienți în unitățile de învățământ din municipiul Cluj-Napoca. Elevii din Ucraina au fost repartizați la Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul de Telecomunicații „Augustin Maior”, Grădinița cu Program Prelungit „Helene”, Școala Gimnazială „Spectrum”, Școala Primară „Ro Fin”.

 


„În egală măsură I.Ș.J. Cluj a procedat la identificarea resurselor umane și procedurale, pentru a putea răspunde tuturor nevoilor și solicitărilor educaționale, generate de criza conflictului militar din Ucraina, pentru preșcolarii și elevii refugiați care se află pe raza județului Cluj.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Instituția noastră este în permanentă legătură cu autoritățile județene și locale, precum și cu organizații non-guvernamentale, de profil, în scopul susținerii acestui demers umanitar, inclusiv prin cooptarea celor peste 80 de elevi cunoscători/ vorbitori  de limbă rusă/ucraineană de orgine din Republica Moldova care învață în unitățile de învățământ preuniversitar liceal, în județul Cluj. 


De asemenea, în perioada 10-15 martie 2022 Inspectoratul Școlar Județean Cluj în parteneriat cu Fundația Transylvania College și Programul Profesori Fericiți pentru România organizează webinarii tematice adresate cadrelor didactice din județ, în vederea prezentării unor strategii practice pentru suportul profesorilor, copiilor și adolescenților despre stres și traumă în timpurile dificile, activități de suport educațional și consiliere psihologică”, au transmis reprezentanții IȘJ Cluj.

Elevii ucraineni își pot continua studiile în România

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii ucraineni refugiați în România pot fi integrați în unitățile de învățământ din țară.


Ministrul Educației a declarat că va fi elaborat un ordin de ministru privind funcţionarea unor comisii la nivelul fiecărui judeţ, care vor coordona primirea elevilor ucraineni şi repartizarea în şcoli. Din comisii vor face parte inspectorul şcolar general, doi inspectori, trei cadre didactice şi un consilier sau un psihopedagog.

„Ministerul Educaţiei a iniţiat şi există această posibilitate acum ca şcolile să poată angaja sau studenţi înmatriculaţi în universităţile româneşti la programe de studii în limba ucraineană sau cadre didactice pensionare. Alături de posibilitatea finanţării cadrelor didactice care vin din Ucraina şi care au disponibilitate în a se implica în educaţia copiilor ucraineni. Sperăm ca aceste modificări să poată acoperi întreg spectrul solicitărilor şi aşteptărilor”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a mai declarat că este în lucru şi un ordin comun al miniştrilor Educaţiei, Sănătăţii şi Familiei, care va reglementa procedura aplicabilă în cazul minorilor din Ucraina care nu sunt însoţiţi de către părinţi.

Potrivit acestuia, un alt ordin comun va stabili metodologia de decontare a serviciilor de cazare şi masă pe care universităţile le-au acordat până acum şi pe care le vor acorda în continuare pentru refugiaţii din Ucraina.

 

CITEȘTE ȘI:

Studenții ucraineni refugiați vor beneficia de burse în aceleași condiții ca studenții români

abonare newsletter