Educație

„Moneda rusească”, un joc periculos care face furori printre elevii clujeni. Consilier local: „Nesupravegheați, aceste pericole devin parte din viața lor”

Radu Boloveschi, consilier local USR, a atras atenția asupra unui joc periculos care începe să devină din ce în ce mai popular în rândul celor elevilor.

„Moneda rusească”, un joc periculos care face furori printre elevii clujeni. Consilier local: „Nesupravegheați, aceste pericole devin parte din viața lor” „Moneda rusească”, un joc periculos care face furori printre elevii clujeni. Consilier local: „Nesupravegheați, aceste pericole devin parte din viața lor”

 

 


Rețelele sociale sunt pline de videoclipuri în care elevii români încearcă o nouă provocare de pe platforma TikTok. Radu Boloveschi avertizează că jocul periculos pe care îl fac aceștia la școală ar putea avea consecințe grave.

 

Specialiștii atrag atenția că nu este un joc inofensiv

Deși pare inofensiv la prima vedere, „moneda rusească” este un joc periculos care poate avea consecințe grave asupra sănătății elevilor.


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


 

„La nivel național și în presă au apărut știri despre un nou joc periculos care circulă pe platforma TikTok și care a devenit popular printre școlari, mari și mici deopotrivă. Părinții unor elevi din Cluj-Napoca ne-au transmis că au primit o atenționare din partea școlii la care învață copiii lor, despre pericolul reprezentat de acesta. 


Jocul se numește «Moneda rusească», este un joc cu elemente agresive, violent fizic, elevii practicându-l în școli, în timpul pauzelor. 

Mesajul primit de la școală informează că jocul constă în «învârtirea unei monede pe o suprafață, iar copilul care nu reușește să o țină în mișcare, trebuie să lovească moneda cu pumnul, sau este lovit de alții cu moneda, în pumnul strâns sau peste degete.


Câștigă cel care are cele mai puține zone roșii pe pumn, în urma lovirii cu moneda.» 

Acest joc, prin acțiunile pe care le presupune, are ca rezultat vătămarea corporală a jucătorilor, medicii avertizând că rănile sunt foarte dureroase și au risc de infectare. 

Psihologii vorbesc despre efectele negative asupra componentelor emoționale și sociale, jocul ducând la diminuarea empatiei, încurajarea pedepselor fizice și a agresivității între copii”, a transmis Radu Boloveschi.

Totodată, consilierul local a transmis o serie de recomandări ale psihologilor școlari pentru părinți și cadre didactice.

„Psihologii școlari transmit părinților și cadrelor didactice recomandări pe această temă. 

  •  Părinții sunt îndemnați să abordeze acest subiect cu copiii lor, să le explice efectele pe care le are jocul și riscurile la care se supun participând la acesta. 
  •  Părinții și profesorii trebuie să dea dovadă de vigilență în supravegherea copiilor și să intervină rapid când situația o cere.
  •  De asemenea, este importantă implicarea activă, constantă, în viața școlară, în monitorizarea activității de pe rețelele de socializare, a copiilor, în discuții deschise, despre diverse teme importante din viața lor. 
  • O bună colaborare între școală- părinte - elev, precum și astfel de informări din partea școlilor, trebuie să reprezinte practici zilnice, uzuale, extrem de utile pentru dezvoltarea emoțională și fizică sănătoasă a copiilor noștri”, a adăugat consilierul local.

Radu Boloveschi a atras atenția părinților și i-a sfătuit să fie atenți la ceea ce urmăresc cei mici pe rețelele sociale deoarece copiii le dedică timp, atenție, crezare.

„Astfel de jocuri și nenumărate tentații periculoase împânzesc rețelele sociale, cărora. copiii le dedică timp, atenție, crezare. Nesupravegheați, aceste pericole devin parte din viața lor, experimentări și tragedii, în lipsă de cunoaștere a tuturor informațiilor și a efectelor pe termen scurt și lung”, a încheiat Radu Boloveschi. 

 

CITEȘTE ȘI:

Reacția rectorului UBB la un trend PERICULOS de pe platforma TikTok

abonare newsletter