Educație

Două școli din Cluj-Napoca, modernizate la standarde europene. Investiție de peste 11 mil. de euro din fonduri europene. VIDEO

1331 de elevi s-au mutat luni, 6 decembrie, în clase, laboratoare și săli de sport la cele mai înalte standarde, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”.

 

Potrivit primarului Emil Boc, 1331 de elevi s-au mutat luni, 6 decembrie, în clase, laboratoare și săli de sport la cele mai înalte standarde, la Liceul Teoretic„Onisifor Ghibu” și la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. Investiția se ridică la peste 11 mil. Euro din fonduri europene.


 

Un nou corp de clădire pentru Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” (V-VIII)

Proiectul de modernizare a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” (V-VIII) din cartierul Grigorescu a fost finalizat la sfârșitul lunii noiembrie. Noul corp de clădire cu un regim de înălțime de P+3 cuprinde 33 de săli de clasă și 9 laboratoare. De asemenea, sala de sport existentă a fost extinsă și modernizată. 


Pentru creșterea eficienței energetice au fost instalate surse de energie regenerabilă: panouri fotovoltaice pentru producere de energie electrică și panouri solare pentru producere de apa caldă menajeră.

Modernizare și extinderea Colegiului Tehnic „Ana Aslan”, investiție de 5 mil. de euro

Investiția pentru modernizarea și extinderea Colegiului Tehnic „Ana Aslan” s-a ridicat la peste cinci milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene. În urma lucrărilor, unitatea de învățământ beneficiază de 17 săli de clasă, 10 laboratoare cu specific profesional (coafură, estetică, biologie, fizică şi informatică) și o nouă sală de sport. Clădirea folosește surse de energie regenerabilă pentru producerea energiei electrice - panouri fotovoltaice, iar pentru producerea de apă caldă - panouri solare integrate în sistemul automat de management al consumului (BEMS - Building Energy Management System).


Sistemul de management energetic integrat permite și controlul corpurilor de iluminat (LED), controlul centralelor termice în condensaţie (cu randamente ridicate) şi controlul centralelor de tratare a aerului, montate în interior, pentru asigurarea aerului proaspăt în sălile de clasă şi în spaţiile anexe (biblioteca, sală profesorală, birouri).Școala dispune și de o nouă sală de sport.

Prin finalizarea investiției municipalitatea vizează creșterea accesului, calității și atractivității educației prin dotarea cu echipamente didactice, echipamente IT, modernizarea utilităților și crearea de facilități speciale pentru persoanele cu dizabilități în vederea reducerii abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii. Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.


20% din impozite și taxe locale, reinvestite în infrastructura educațională

Potrivit lui Emil Boc, în municipiul Cluj-Napoca, 20% din impozitele și taxele locale sunt reinvestite în infrastructura educațională.

„În Cluj-Napoca, 20% din impozitele și taxele locale sunt reinvestite în infrastructura educațională, cât și în politici publice pentru elevi și studenți. Investiţia în educaţie este cea mai sigură investiţie din lume, deoarece este lipsită de grija falimentului”, a transmis primarul Emil Boc.


Descrierea investiției:

-Extinderea imobilului cu spații de învățământ cu un corp nou
-Redistribuirea unor funcțiuni în imobilul existent
-Echiparea clădirii existente cu facilități pentru persoane cu dizabilități: rampe, grup sanitar pe fiecare nivel și ascensor cu cabină 
-Înlocuirea finisajelor la corpurile de clădiri existente și înlocuirea integrală a instalațiilor sanitare, electrice, încălzire în imobilele existente
-Instalarea sistemelor de climatizare (încălzire, ventilare, răcire) și alimentare cu apă
-Instalarea unui sistem de management energetic integrat de tip BEMS
-Extinderea zonei anexelor sălii de sport
-Instalarea surselor de energie regenerabilă: panouri fotovoltaice pentru producere de energie electrică și panouri solare pentru producere de apa caldă menajeră.

Mai multe școli din Cluj-Napoca, modernizate

În total, cu ajutorul fondurilor europene vor fi modernizate patru școli din Cluj-Napoca. Este vorba despre Liceul Onisifor Ghibu, Colegiul Tehnic Ana Aslan, Școala Nicolae Iorga și Seminarul Ortodox, iar valoarea totală de investiții este de 20 de mlilioane de euro.

 

CITEȘTE ȘI:

Cum arată Liceul Onisifor Ghibu după modernizare? GALERIE FOTO

Lucrările de modernizare a Colegiului „Ana Aslan”, finalizate! Clădirea folosește energie regenerabilă. FOTO

abonare newsletter