Educație

UMF “Iuliu Hațieganu”, partener în proiectul european NeurotechRI, dedicat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor

UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul proiectul NeurotechRI. UMF este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în Alianța Universităților Europene.

 

 


Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, în calitate de membru fondator al Consorțiului Universităților Europene NeurotechEU, va coordona pachetul de lucru Open Science, Education and Innovation din cadrul proiectul NeurotechRI, destinat cercetării și inovării în domeniul neuroștiințelor. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universității clujene, va fi director de proiect și va fi responsabilă de buna desfășurare a activităților întreprinse de UMF „Iuliu Hațieganu”,  împreună cu cele șapte universități europene partenere, în cadrul programului Horizon 2020.

 


UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în Alianța Universităților Europene.

Una dintre reușitele remarcabile din anul 2020 este reprezentată de cooptarea universității de medicină și farmacie clujene în Consorțiul Universității Europene a Creierului și Tehnologiei - NeurotechEU, alături de șapte dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din Europa și din lume, printre care se numără și Universitatea Oxford din Marea Britanie, Karolinska Institutet din Suedia și Universitatea Radboud din Olanda. UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în Alianța Universităților Europene, fiind una dintre cele șapte universități din România care au intrat în astfel de consorții și singura care face parte dintr-un grup de un asemenea prestigiu.


De la intrarea în consorțiu, în noiembrie 2020, UMF “Iuliu Hațieganu” a sprijinit depunerea proiectului complementar Neurotech Research and Innovation (NeurotechRI) pentru consolidarea resurselor instituționale la nivelul Școlii Doctorale. Acesta a fost câștigat și a primit aprobarea pentru finanțare prin intermediul programului european Horizon 2020.

Proiectul NeurotechRI, apărut în contextul înmulțirii afecțiunilor cerebrale în Europa.

Tulburările cerebrale sunt principala cauză a apariției dizabilităților și reprezintă un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în societate. Numai în Europa, acestea reprezintă anual 24% din totalul bolilor, costând 1,2 milioane de vieți și lăsând alte 21 milioane de persoane cu dizabilități (Raggi & Leonardi, 2019). În Europa, numărul seniorilor crește de două ori mai rapid decât la restul populației lumii și se estimează că, în anul 2050, unul din patru europeni va avea peste 65 de ani (UN World Population Prospect, 2012). Astfel, impactul social și economic al tulburărilor cerebrale va crește semnificativ în deceniile următoare, pe măsură ce populația europeană îmbătrânește și speranța de viață crește.


De la sănătate și asistență medicală, la învățare și educație, neuroștiințele au un rol cheie în rezolvarea unora dintre cele mai acute provocări cu care ne confruntăm astăzi. Cercetările în acest domeniu au oportunitatea de a oferi noi tehnologii și produse centrate sau inspirate de creier, ce ar putea aduce beneficii societății și ar putea dezvolta o nouă ramură a economiei în Europa. Prin proiectul NeurotechRI, se va dezvolta o strategie de acțiune și un plan durabil pentru cercetarea multi-instituțională, dezvoltare și inovație în acest domeniu atât de ofertant, oferind sprijin școlilor doctorale din universitățile partenere. Se va facilita inovarea tehnologică și socială, furnizarea de formare profesională multidisciplinară și mobilitatea oamenilor de știință, promovarea accesului direct la infrastructură de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată, pentru a ajuta Europa să devină liderul global în domeniul neurotehnologiei și neuroștiințelor.

Prin NeurotechRI se vor revoluționa procesele de învățare între universitățile partenere.

În paralel cu dezvoltarea cercetării științifice în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, se va implementa și un program de formare pentru studenți de licență, masterat și doctorat, promovând în același timp învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății. Studenții vor fi educați într-un cadru intersectorial, își vor spori creativitatea și abilitățile de gândire critică, vor fi ajutați să devină viitori lideri transformatori ai societății, ai industriei și ai academiei. Atât studenții, cât și cadrele didactice de la universitățile incluse în consorțiul NeurotechEU vor beneficia de un mediu favorabil, multicultural și multilingv, promovând adevărata identitate europeană în societate.


În cadrul pachetului de lucru Open Science, Education and Innovation, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca va fi responsabilă de dezvoltarea unui sistem academic prin care se va sprijini accesul și schimbul de informație și experiență între studenții, masteranzii, doctoranzii și cadrele didactice din cadrul consorțiului, precum și implicarea cercetătorilor în societate și diseminarea rezultatelor cercetării științifice.

“Ne simțim cu adevărat privilegiați și extrem de onorați că am devenit parte a acestei familii de universități care împărtășesc aceeași viziune, ce va avea un impact semnificativ asupra cercetării științifice și învățământului superior european, în deceniile următoare. În ultimii ani, UMF „Iuliu Hațieganu” a arătat că este un reper important în educația și în cercetarea biomedicală, iar acum ne afirmăm și pe plan internațional. Participarea la acest proiect reprezintă încă un pas important pe care universitatea noastră îl face în construirea unei prezențe notabile la nivel european.”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și director de proiect în cadrul NeurotechRI.

Recent, NeurotechEU a primit premiul Science Team, decernat de Facultatea de Științe din cadrul Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, pentru realizările extraordinare în știință și educație, ca rezultat al unui efort de echipă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter