Educație

Elevii și profesorii vor fi testați de COVID cu teste rapide antigen, în cabinetele școlilor

Andreea Moldovan, Secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că se va începe testarea anti-COVID-19 în școli. Se vor folosi teste rapide antigen pentru elevi și profesori.

 

 


Elevii și profesorii cu simptome sau care sunt contacți direcți vor fi testați cu teste rapide antigen în școli, a spus Moldovan la ProTv. Acest lucru se va întâmpla din 8 februarie, când ar trebui să se deschidă școlile fizic în România.

 


„Testele antigen sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID-19 sau la contacți. La persoanele simptomatice, senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacților direcți”, a declarat Andreea Moldovan.

Urmează să se transmită instrucțiuni „foarte clare privind testarea antigen în școli”. În principiu, testarea va fi realizată de către cadre medicale, în cabinetele școlilor:


„Cel mai corect este să se facă în cabinetul școlii. Este un test care poate să aibă un potențial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce face apoi cu informația. (...) O parte din teste sunt în țară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase și cel mai important e să avem teste suplimentare”, a adăugat Secretarul de stat.

Cum se va merge la școală?

Teoretic, pe data de 8 februarie toate școlile ar trebui să se deschidă, în sistem tradițional, cu elevii în bănci.


Așadar, în localitățile în care rata de infectare e între 1 și 1,5 cazuri la mia de locuitori avem scenariu verde, unde toate școlile se vor redeschide fizic.

În localitățile în care rata de infectare e între 1,5 și 3, scenariul e galben, iar la școală se va merge fizic în felul următor: copiii de grădiniță, clasele primare și elevii din clasele VIII și XII. Restul elevilor vor continua cursurile online.


În localitățile în care rata de infectare e 3 sau peste 3 avem scenariu roșu, iar pentru o perioadă vor merge la școală fizic doar copiii de grădiniță și cei din clasele primare, iar restul vor face ore online.

În cazul în care rata de infectare depășește 6 cazuri la mia de locuitori, localitatea intră în carantina zonală și toți copiii fac cursuri online.

CITEȘTE ȘI:

Școlile se deschid în 8 februarie! Elevii vor fi la cursuri, în timp ce clujenii vor fi vaccinați în sălile de sport

 

„Haos” în sistemul de învățământ! Școală online, ore sâmbăta, directori scoși din funcție? Autoritățile nu oferă răspunsuri concrete.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter