Educație

Bani economisiți cu școlile închise. Ce investiții poate face Primăria Cluj-Napoca?

Tablete în valoare de peste 9,6 milioane de lei vor ajunge în zeci de școli din municipiul Cluj-Napoca. Ce se întâmplă cu banii economisiți în săptămânile în care școlile au fost închise?

 

 


În ședința de marți a Consiliului Local, consilierii au votat în unanimitate, cu 26 de voturi „pentru”, un proiect de Hotărâre privind „Asigurarea accesului elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Cluj-Napoca la procesul de învățare în mediul online în contextul pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, prin achiziția de echipamente IT”.

 


Bugetul total al proiectului se ridică la 9.609.414,35 de lei (inclusiv TVA), din care 98% (9.417.226,06 de lei) reprezintă finanțare nerambursabilă (fonduri europene), în timp ce restul de 192.188,29 lei (TVA inclus) este contribuția proprie a Municipiului. Astfel, 46 de unități de învățământ preuniversitar de stat din Cluj-Napoca vor beneficia de echipamente IT.

De ce nu ajung echipamente IT și la grădinițele din Cluj-Napoca?

Consilierul local PSD Vladimir Mătușan a pus semne de întrebare cu privire la diferențele între valorile de achiziție indicate în referatul de aprobare a proiectului. De asemenea, social-democratul s-a întrebat de ce nu primesc și grădinițele echipamente IT, ci doar școlile de stat.


„Lecturând proiectul, am văzut că există discrepanțe între valorile de achiziție cu privire și la tablete, dar și la laptopuri în funcție de instituțiile de învățământ care urmează să le primească. Poate cineva să-mi dea explicații de ce la o instituție se cumpără un laptop de o anumită valoare, la celălalt aproape la jumătate? De asemenea, dacă sunt necesare pentru cadrele didactice și dacă sunt cuprinse toate instituțiile de învățământ din Cluj-Napoca? Grădinițe nu am văzut, și la grădinițe se face online, și grădinițele sunt închise. Am văzut numai învățământ preuniversitar”, a declarat Vladimir Mătușan.

În replică, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a explicat că administrația locală centralizează solicitările, verifică documentele și verifică dacă școlile și documentația depusă sunt eligibile pentru a primi aceste echipamente IT procurate din fonduri europene.


„Pe scurt, procedura este în felul următor: Primăria pune în bugetul școlilor sumele de bani, iar fiecare școală își face propria achiziție. De acolo rezultă diferențele de abordare. Dacă aveți vreo problemă specială cu vreo școală, e bine să întrebați la școala respectivă care este stadiul sau să cereți prin Consiliul Local și o să vă procurăm informațiile pentru ședința următoare cum s-au achiziționat la diverse școli aceste dispozitive”, a răspuns primarul Emil Boc.

Ce face Primăria cu banii economisiți în lunile cu școala online?

În timpul dezbaterii, consilierul USR-PLUS Alexandra Oană a ridicat o altă problemă în privința școlilor închise. Ea susține că, în timp ce Primăria a economisit sume deloc neglijabile cât timp școlile au fost închise, acești bani ar trebui să meargă pentru modernizarea infrastructurii școlare.


„Au trecut aproape două luni de când școlile s-au închis, (...) municipalitatea nu mai suportă costuri legate de utilități în școli – încălzire, electricitate, apă. Aceste fonduri nu tocmai nesemnificative, fiind vorba de lunile de iarnă, sunt economisite și propun ca aceste resurse financiare economisite să fie reinvestite doar în reabilitarea infrastructurii școlare din municipiu, pentru a crea condiții optime pentru elevii care se vor întoarce la școală”, a declarat Oană.

Ea a precizat că încă există școli care necesită renovarea grupurilor sanitare din sălile de sport și vestiare, dar și care necesită modernizarea sălilor și terenurilor de sport. Totodată, consilierul USR-PLUS arată că școlile necesită o „igienă impecabilă” la revenirea elevilor în bănci, astfel încât mediul școlar să fie cât mai „sigure, curate și prietenoase” cu copiii.

„Vreau să vă asigur că nu este nevoie să relocăm fonduri, aceasta este o preocupare constantă. Vă rog să îmi trimiteți mie, la cabinet, sau la Direcția Tehnică orice observație pe care o aveți cu privire la săli de sport cu probleme cu infiltrațiile sau dacă sunt școli cu grupuri sanitare care nu sunt în regulă, pentru că noi am investit resurse financiare tocmai ca școlile să arate impecabil. Dacă sunt lucruri pe care nu le avem în evidență și dumneavoastră le sesizați, v-aș ruga să mi le trimiteți și vă asigur că vom interveni cu maximă celeritate, dacă nu cumva aceste lucrări sunt deja în atenția Direcției Tehnice spre rezolvare”, a promis Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

UMF Cluj-Napoca, cele mai bune rezultate din țară la examenul de rezidențiat. Candidații au obținut punctaje impresionante


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter