Educație

Cursurile online ar putea fi periculoase pentru elevi. Mulți părinți merg la terapie cu copiii

Cursurile online au un efect major asupra psihicului elevilor, iar unii psihologi atrag atenția asupra faptului că mulți părinți își duc copiii la terapie, din pricina cyberbullying-ului.

 

 


 

Cursurile online au un efect major asupra psihicului elevilor. Există diverse tulburări emoționale la care părinții trebuie să aibă grijă.


 

„Sunt două paliere în care părinții ar putea să se organizeze. În primul rând, tulburările pot veni pe fondul supraexpunerii la ecran. Totul pe fondul izolării, al emoțiilor care rămân reprimate, al nediscutării cu prietenii. Aceste emoții explodează la un moment dat și copiii ajung în cabinet. În al doilea rând, este fenomentul cyberbullyng, care aduce multă suferință copiilor”, a explicat psihologul Gabriela Maalouf, la Digi24.


Agresiunea pe internet, o mare problemă pentru copii

„Dacă bullying-ul era deja un fenoment evident, cyberbullying-ul (agresiunea pe internet) este mai evident și mai important. Poate dura mai mult, cel din spatele ecranului nu știe ce se întâmplă cu copilul pe care-l jignește. Dacă în plan real îl vede că se supără, poate se oprește. Dar, agresorul virtual nu se oprește, nu vede ce se întâmplă cu celălalt. Cyberbullying-ul poate fi făcut oriunde, nu doar la școală, și la orice oră”, a mai spus psihologul.

Acest fenoment se manifestă prin toate discuțiile neplăcute pe care le au copiii, pe platformele pe care intră, efectele suprapunerii la ecran, plus atacurile și jigniriile, acele glume între copii care îi determină pe mulți să ajungă în stări emoționale foarte adânci și să ajungă la cabinetul psihologic.


Consecințele pot fi destul de grave

Astfel, copiii pot ajunge să se confrunte cu un grad mare de anxietate.

Părinții trebuie să fie atenți la efectele expunerii copilului la ecran și la cyberbullying, care vin în contextul în care copiii nu mai interacționează și sunt izolați.


„Dacă nici relația părinte-copil nu e foarte bine pusă la punct, iar copilul nu povestește prin ce trece, efectele izolării se vor vedea mult mai mult la copii. Pentru adulți este mai comod să spună ce simt. Copiii însă, dacă nu au nici prieteni, nici relația cu părinții nu este extraordinară, asta poate duce la un grad mare de depresie, anxietate, la tuburări comportamentale, emoționale și chiar la consecințe dramatice”, a explicat psihologul.

Ce este cyberbullying-ul? Cum se manifestă?

Cyberbullying-ul înseamnă agresiune prin folosirea tehnologiilor digitale. Se poate întâmpla pe rețelele de socializare, pe platformele de schimb de mesaje, platformele de jocuri și pe telefoanele mobile. Este vorba despre un comportament repetat cu scopul de a-i speria, înfuria sau umili pe cei vizați.

Cum se manifestă cyberbullying-ul?

Acest fenomen se manifestă prin răspândirea sau postarea de fotografii ale cuiva pe rețelele de socializare, transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje, copierea identității unei persoane și transmiterea în numele acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva.

Agresiunea de tip bullying față în față și cea în mediul online se pot petrece concomitent. Dar agresiunea pe internet lasă amprente digitale – înregistrări care se pot dovedi utile și care pot oferi dovezile necesare pentru a putea pune capăt agresiunii.

CITEȘTE ȘI:

Ore mai scurte, mai puține teme, mai mult sport. Un liceu din Cluj REVOLUȚIONEAZĂ educația online!

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter