Educație

Universitatea pe timp de PANDEMIE- La câte cazuri de COVID-19 se va închide instituția?

Universitățile nu se vor închide la doar trei cazuri de COVID-19 confirmate în formații de studiu diferite. Decizia o va lua fiecare unitate de învățământ superior împreună cu DSP, în funcție de numărul de cazuri.

Universitatea pe timp de PANDEMIE- La câte cazuri de COVID-19 se va închide instituția? Universitatea pe timp de PANDEMIE- La câte cazuri de COVID-19 se va închide instituția?

 

 


Horia Oniță, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a specificat că ordinul va fi în mare parte același, doar că vor fi modificări în ceea ce privește cazarea în cămine.

„Ordinul va conține în mare parte aceleași reguli stabilite anterior, dar se vor modifica unele lucruri cum ar fi clarificări privind cazarea din cămine și modificarea acelei reguli care prevedea că la trei cazuri de coronavirus/per universitate, se va închide toată instituția de învățământ superior. Regula aceasta nu avea nicio logică, fiindcă una este în preuniversitar când ai, în general, un singur imobil, alta este în universitar când ai mai multe facultăți împărțite în mai multe clădiri. Poți să ai și 10 imobile, ori nu are nicio logică să le închizi pe toate dacă apar trei cazuri. Astfel, în noul ordin, este prevăzut ca la apariția a trei cazuri confirmate de coronavirus, să aibă loc o discuție cu reprezentanții direcției de sănătate publică pentru a decide, în funcție de caz, unde vor fi suspendate cursurile, fie că este vorba de facultate/imobil/grupă/universitate”, a explicat Oniță pentru Edupedu.ro.


Deschiderea noului an universitar vine la pachet cu multe probleme, iar ANSOR a solicitat universităților din marile centre universitare să se coordoneze între ele astfel încât să existe suficiente locuri în cămine pentru toți solicitanții.

Președintele ANOSR atrage atenția conducerii cu privire la cazurile de infectări cu coronavirus din cămine. El cere clarificări deoarece ordinul comun privind normele igienico-sanitare a fost publicat destul de târziu.


O altă problemă semnalată de studenți este creșterea taxei de cămin la unele universități.

„Sunt universități care vor să mărească taxa de cămin din cauza cheltuielilor pe care le au acum cu organizarea și materialele sanitare. Ministerul a garantat că nu va scădea subvenția pentru cămine și că universitățile vor primi bani din fonduri europene pentru achiziționarea materialelor sanitare, motiv pentru care noi nu vedem nicio justificare a universităților pentru creșterea taxei de cămin. Totuși, nu ne raportăm la confort aici, ci la reguli sanitare necesare”, a mai spus Oniță.


Studenții care se află în ani terminali la masterat sau doctorat au nevoie de cazare la cămine chiar dacă studiază doar online, pentru a putea să se deplaseze la internship-uri și la practică la firme, atrage atenția președintele ANOSR.

CITEȘTE ȘI:


Ce a transmis Rectorul UBB tuturor studenților cu ocazia începerii noul an universitar

 

Anul universitar la UBB se deschide luni cu o ceremonie online

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter