Educație

Avizul epidemiologic nu mai este necesar la întoarcerea preșcolarilor din vacanțe. În ce situații este obligatoriu?

La revenirea preșcolarilor din vacanțe nu va mai fi obligatoriu avizul epidemiologic, dar este necesar după minim 3 zile consecutive de absență, pentru a intra în grădiniță.

Avizul epidemiologic nu mai este necesar la întoarcerea preșcolarilor din vacanțe Avizul epidemiologic nu mai este necesar la întoarcerea preșcolarilor din vacanțe

 

 


Un proiect de ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației, pus în dezbatere publică, prevede faptul că avizul epidemiologic trebuie adus și la înscrierea în grădiniță. În schimb, la școală acesta nu este necesar. Totuși, adeverința medicală pentru înscrierea în noul an școlar este obligatorie pentru începutul fiecărui nivel de învățământ.

Prin acest proiect se urmărește asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor și studenților pentru a se putea menține starea de sănătate a colectivităților printr-un stil de viață sănătos. Astfel, acesta se referă la buna funcționare a cabinetelor medicale școlare și atribuțiile personalului medical.


Cel care se ocupă ca tirajul epidemiologic al copiilor din grădinițe, școli și licee, se desfășoară corespunzător este medicul școlar. Așadar, el „inițiază, coordonează și efectuează împreună cu asistenții medicali triajul epidemiologic, la intrarea și revenirea în colectivitate după vacanțele școlare sau ori de câte ori este nevoie. La revenirea preșcolarilor după vacanțe nu este necesară prezentarea avizului epidemiologic”, se precizează în proiect, conform G4media.

În grădinițe, avizul epidemiologic rămâne obligatoriu după reîntoarcerea copilului care a absentat cel puțin 3 zile consecutive. În acest context, cel care urmărește evidența copiilor absenți din cauza sănătății, este asistentul medical al instituției. Responsabiliul se asigură că revenirea preșcolarilor în cauză se face cu avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie sau medicul curant.


Care sunt documentele medicale necesare la înscriere sau transfer în unitățile de învățământ?

Pentru înscrierea la grădiniță, copilul are nevoie de adeverința medicală de înscriere în colectivitate, avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a acestuia pe care o eliberează medicul de familie.

Pentru înscrierea în clasa pregătitoare există două variante. În cazul în care elevul a urmat o grădiniță care avea și un cabinet medical școlar, la înscriere este nevoie de fișa medicală de la instituția anterioară și o adeverință medicală de la medicul școlar al grădiniței. În cel de-al doilea caz elevul nu a frecventat o grădiniță cu propriul cabinet medical. Astfel, actele necesar sunt adeverința medicală de înscriere în colectivitate, plus dovada de vaccinare, eliberate de către medicul de familie.


Pentru înscrierea la liceu există din nou două cazuri. Dacă elevul a urmat studii la o școală în care exista cabinet medical, va avea nevoie de fișa și adeverința medicală de la instituția de învățământ în cauză, iar dacă aceasta nu avea cabinet, elevul va avea nevoie de adeverința medicală și dovada de vaccinare eliberate de medicul de familie.  

Transferul între unități diferite de învățământ are aproape același proces. Dacă elevul vine dintr-un centru fără cabinet medical, are nevoie de fișa medicală de la școala de la care se transferă, iar dacă acea unitate nu are cabinet, elevul este nevoit să aducă de la medicul de familie o adeverință medicală și o dovadă a vaccinării.


CITEȘTE ȘI:

Structura anului școlar 2020-2021. Elevii vor avea vacanță 3 săptămâni de Crăciun

 

 

Cum poți solicita sprijin financiar pentru rechizitele copiilor tăi dacă ai venituri mici?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter