Educație

Studenții nu știu ce se va întâmpla cu anul universitar. Se vor întoarce în toamnă la Cluj?

Cu începerea anului școlar în septembrie, puțină lume se gândește ce vor face studenții clujeni în cazul în care facultatea se va desfășura tot în mediul online. Vor reveni aceștia la Cluj? Chiriile și căminele vor fi goale sau vor fi din nou aglomerate?

Studenții nu știu ce se va întâmpla cu anul universitar Studenții nu știu ce se va întâmpla cu anul universitar

 

 


Având în vedere situația facultăților în contextul pandemiei, studenții sunt nevoiți să se gândească în ce mod o vor gestiona, mai ales în lipsa unei decizii oficiale. Se observă o diversitate în soluțiile care sunt luate în considerare de către aceștia, dar și o confuzie din cauza lipsei de informații privind următorul an universitar.  

Vor prefera aceștia să rămână acasă sau să se întoarcă la Cluj? Veți afla mai multe de la studenții care au declarat ce decizii vor lua, pentru Monitorul de Cluj.


Mulți studenți nu văd rostul întoarcerii la Cluj – „Nu vreau să mai cheltui banii părinților”

În contextul situației epidemiologice și a facultății online, mulți studenți de la Cluj au plecat acasă și au renunțat la chirii pentru a nu mai cheltui banii părinților. Astfel, unii dintre aceștia aleg să rămână în orașul natal în cazul în care decizia finală va fi menținerea cursurilor online. Totuși, tinerii nu pierd timpul nici în această situație.

Alex Tripa, student la Facultatea de Business din Cluj-Napoca, și-a creat propria afacere cu tricouri în pandemie. El alege să nu se întoarcă la Cluj dacă nici în următorul an universitar nu se va merge fizic la facultate, și se va axa pe acest business.


„Eu am venit acasă, am făcut semestrul al doilea online, iar între timp am început un business mic. La facultatea mea o să se facă tot online, din câte știu până acum. Deci nu o să revin la Cluj, ci o să continui să studiez de acasă, ocupându-mă simultan și de business. Am renunțat la chirie încă de când am plecat, iar dacă ar fi să vin înapoi voi căuta o altă chirie”, declară Alex pentru Monitorul de Cluj.

Paula Curetean, studentă la jurnalism, a ales și ea să rămână acasă în contextul în care cursurile se vor desfășura la distanță. Cu toate că și-ar dori să poată să meargă fizic la facultate și lucrurile să se întoarcă la normalitatea pe care o știam înainte, aceasta a ales să nu mai cheltuie banii părinților doar pentru a face cursurile online din Cluj. Ba chiar rămâne acasă pentru a le da o mână de ajutor acestora.


„Dacă din octombrie vor continua cursurile și seminariile online, nu mă voi întoarce la Cluj. Voi rămâne acasă și îmi voi ajuta părinții, în paralel, cu afacerea lor. Însă dacă vor începe cursurile normal, mă voi întoarce la Cluj și îmi voi căuta un job și o chirie acolo. Momentan aleg sa stau in Arad”, spune tânăra.

Studenta a ales să nu își plătească chiria de la Cluj în neștire, câteva luni, așa că a renunțat la aceasta încă de la începutul răspândirii virusului în România. Ce a mai făcut-o să nu închirieze, de siguranță, un alt apartament a fost modul în care a fost tratată de către proprietar, care nu i-a înapoiat garanția.


„Eu am plecat din Cluj chiar după ce s-a anunțat anularea cursurilor. Am plecat cu ideea că se va continua pe platforma online semestrul așa că mi-am luat majoritatea bagajelor și m-am întors la Arad. După ce am aflat că oficial vom continua tot online, am renunțat la chirie. Prin aprilie am mers și mi-am luat restul lucrurilor din apartament. Touși, am întâmpinat și anumite probleme la plecare cu proprietarul apartamentului pentru că, spunea el, l-am anunțat prea din scurt și nu a mai vrut să ne înapoieze garanția. Dată fiind situația, nu am mai vrut să plătim un apartament în care nu locuiam”, adaugă Paula.

Un alt tânăr student, Andrei Popa, și-a părăsit camera de cămin și s-a mutat înapoi la părinți. În această perioadă, tânărul a încercat să rămână productiv, așa că a început un internship pe timp de vară și speră să-l continue și în timpul anului universitar.

„De când am trecut pe învățământ online am plecat acasă. Eu stăteam la cămin, iar căminele au început sa se elibereze. Inițial voiam sa rămân la Cluj-Napoca peste vară și să caut un program de internship într-un ONG, dar odată cu pandemia s-au schimbat și planurile. Chiar și așa, mi-am găsit un internship pe timp de vara acasă la un ONG, unde există și posibilitatea de extindere a perioadei de lucru și după vară. Așadar, dacă nu ma întorc la Cluj, cel mai probabil voi continua programul de internship”, menționează studentul.

Chiar dacă nu știe dacă se va întoarce în Cluj, așteaptă decizia oficială a Universității Babeș-Bolyai. Dacă facultatea se va desfășura tot în mediul online, nu vede rostul întoarcerii la cămin.

Datorită sumei mici destinată chiriei, Denisa Barabas, studentă la Facultatea de Litere din Cluj, a ales să o păstreze în speranța că se va putea merge fizic la facultate. Totuși, aceasta a stat acasă, la părinți, pentru a diminua cheltuielile.

„În cazul în care situația universitară va fi afectată în continare de coronavirus, iar cursurile se vor ține online, ma voi întoarce la Cluj din octombrie. Dacă acestea vor începe în format fizic, voi menține regulile sugerate de guvern. În legătură cu chiria, în cazul meu are un preț acceptabil, de aceea menținerea ei este favorabilă mie. De când a început situația cu pandemia am stat în orașul natal pentru a diminua cheltuielile pe care le-aș fi avut dacă rămâneam la Cluj. Fiind ultimul an, nu doresc să mă angajez deoarece licența îmi va ocupa destul de mult timp și prefer să mă axez pe facultate în momentul de față”, spune Denisa.

Se întoarce pentru practica din spitalele de la Cluj

Studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie, Ioana Petruț revine la Cluj pentru a-și începe practica. A ales spitalele clujene deoarece, ea fiind din Piatra Neamț, instituțiile medicale de acolo sunt destinate pacienților infectați cu noul coronavirus.

„Nu am plecat acasă inițial, am rămas până în iulie în Cluj, și mă întorc în septembrie pentru practică, pentru că aici, în Piatra Neamț, spitalul este destinat COVID-19. Și dacă era să facem totul online tot mă întorceam în Cluj, nu aș fi stat acasă”, ne spune Ioana.

Chiar dacă nu dorește să se angajele, o parte din timp speră ca o va acorda stadiilor la spitalele clujene.

„Nu m-aș angaja, sunt anul trei deci e destul de greu și vreau să mă axez pe facultate sau poate chiar să mai fac ceva stagii la spital.  Mi-ar plăcea să învăț mai multe lucruri practice și să ajut. Am să fac practica la pediatrie și încă nu mi s-au comunicat toate măsurile de protecție pe care o să le am în afară de mască. Dar știu că trebuie să fiu foarte atentă să nu aduc virusul acasă și o să încerc să fiu cât de atentă pot”, menționează studenta.

Mădălina, care urmează cursuri la FSEGA în Cluj, dorește să se angajeze, dar doar în cazul în care cursurile se vor desfășura în format fizic. Aceasta a rămas la Cluj pentru practică, plecând din cămin și locuind cu rudele pe care la avea aici.

„După ce a început pandemia, eu am plecat acasă. Am stat o perioadă destul de lungă. Am decis ca în timpul sesiunii să mă întorc la Cluj, am stat la niște rude, chiar și în timpul practicii am stat tot aici. Am tot sperat ca lucrurile să revină la normal din 1 octombrie, să mergem la facultate, să începem cursurile față în față, însă lucrurile nu stau chiar atât de bine. Nu știu exact dacă voi reveni la Cluj sau voi rămâne acasă. Dacă voi reveni la Cluj, probabil voi sta la aceleași rude și poate chiar îmi voi găsi un loc de muncă”, declară aceasta.

Locul de muncă și dorința de independență a determinat-o să rămână la Cluj

O studentă de la Facultatea de Arhitectură din Cluj-Napoca, Sabina Damian, a ales să rămână la Cluj datorită locului de muncă, dar și a experienței la care era supusă pe timp de pandemie. Pe lângă job, tânăra urmează să realizeze un semestru întreg de practică într-un birou de arhitectură. Astfel, situația epidemiologică nu o afectează într-o mare măsură, nemaiavând seminarii și cursuri.

„Am rămas aici datorită jobului și mai rămân și datorită practicii pe care trebuie să o fac pentru anul șase. Cumva jobul m-a determinat să caut practica la Cluj. Cursurile online sau fizice nu mă afecteaza prea mult, deoarece în anul șase la arhitectură nu avem deloc cursuri. Avem în primul semestru o practică de 10 săptămâni și prediploma, plus un curs de limbă străina, iar în al doilea semestru doar diploma și disertația”, susține Sabina.

Până acum a rămas în Cluj și a mers acasă să-și vadă familia doar după ce s-au relaxat restricțiile. Practica a ales să o facă în același oraș cu locul de muncă, respectând regulile impuse de stat.

„Practica pe care am ales-o eu necesită prezența la birou, pe cat posibil, cu respectarea măsurilor impuse de lege, adică purtarea măștii, dezinfectare și altele. Chiar dacă e greu, am ales să nu mă duc acasă pentru a trăi o experiență nouă. Faptul că a trebuit să mă gospodăresc eu, să am grijă de tot fără ajutorul părinților, m-a ajutat să mă dezvolt și vreau să continui această experiență”, adaugă studenta.

Alți studenți decid să se întoarcă la Cluj în cazul în care se vor angaja

Pentru a nu fi susținuți de către părinți, având în vedere că perioada pandemică a afectat majoritatea românilor din punct de vedere financiar, un număr mare de studenți își caută locuri de muncă pe perioada anului universitar. Aceștia doresc să se întoarcă și din considerentul că sunt mult mai productivi la Cluj, un mediu în care s-au obișnuit.

Patricia, studentă la științe politice la FSPAC, se va întoarce la Cluj din toamnă pentru a-și căuta un loc de muncă. Un alt motiv este faptul că și-a păstrat chiria până în prezent și dacă începe facultatea, fie ea online sau nu, în orașul natal nu simte că se poate concentra suficient pentru cursuri. Iar angajându-se, diminuează în mod considerabil cheltuielile pe care părinții le-ar avea.

„Sincer, chiar dacă facultatea se va ține tot online, am să mă mut din nou în Cluj. Unul dintre motive ar fi că am plătit chiria din martie până acum, cu speranța că vom începe facultatea normal. Al doilea motiv e reprezentat de faptul că în perioada în care am avut cursuri online nu am putut să iau în serios tot ce ține de facultate în timp ce stăteam acasă cu familia mea. Țin minte că intram la curs, dar gândul îmi era cu totul în altă parte. Când mă întorc în Cluj vreau să îmi caut un job care să îmi permită să particip la cursurile online pentru că nu vreau să renunț la facultate chiar în ultimul an. Și nu vreau să abuzez de resursele financiare ale părinților mei deoarece știu cât au fost și ei afectați de perioada asta”, declară studenta.

Un alt student de la FSPAC, Ghiță Lepșa, a fost nevoit să renunțe la job-ul din timpul facultății și la apartamentul închiriat, întorcându-se în orașul său. Acum este în căutarea unui alt job și a unei chirii diferite și vrea să revină la Cluj înainte de începerea anului universitar, indiferent de situație.

„În această perioadă am avut câteva proiecte la care am lucrat și cu asta mi-am mai ocupat timpul, dar am nevoie de un job stabil. Când am să mă întorc la Cluj, aș vrea să îmi găsesc o altă chirie și nu cămin, consider că e mai comod. Sper, chiar dacă sunt mici șansele, să ne întoarcem în formă fizică la facultate, nu cred că mediul online de învățare are același impact asupra studenților. Nu oferim aceleași interes”, afirmă tânărul.

CITEȘTE ȘI:

Cum au fost afectați studenții clujeni de pandemie. „Am fost la pământ din punct de vedere psihic”

 

 

Experiența unei studente din Cluj cu Erasmus+ pe perioada pandemiei în Spania: „A fost cea mai mare provocare de până acum”

 

 

abonare newsletter