Actualitate

Cum au fost afectați studenții clujeni de pandemie. „Am fost la pământ din punct de vedere psihic”

Cele 6 luni de pandemie ne-au luat prin surprindere. Chiar dacă la început multe persoane nu priveau situația unei crize epidemiologice ca o chestiune serioasă care o să ne schimbe viața radical, acum putem să observăm mult mai bine consecințele pe care le are asupra noastră.

Cum au fost afectați studenții clujeni de panemie Cum au fost afectați studenții clujeni de panemie

 

 


Am discutat cu mai mulți tineri clujeni despre modul în care pandemia le-a afectat viața - de la relațiile cu părinții și prietenii, până la facultatea online și cum au fost afectați psihic și emoțional.

Oana, studentă la Facultatea de Studii Europene

 „Am simțit stări de anxietate, depresie, chiar am fost la pământ destul de mult timp”


Cu toate că la începutul pandemiei Oana nu a crezut că situația o va afecta într-un mod deosebit, ba chiar aborda subiectul ca pe o glumă, acum realizează că distanțarea socială și toate restricțiile care au fost impuse, au avut un efect extrem de negativ asupra ei. Mai ales asupra pshicului său, dar și în relațiile cu alte persoane.

„Mi-a fost destul de greu să țin legătura cu prietenii, să comunic ce simțeam și ce voiam să spun. Și cu părinții mei am avut tot felul de mici dispute tocmai pe tema asta, pentru că nu comunicam. Nu puteam să povestim ca lumea, nu simțeam că sunt în stare să mă deschid”, ne spune Oana.


Întrebată de prieteni de ce nu comunică, studenta le răspundea că nu se simte în stare și tot ce dorea era să stea închisă în camera ei.

Oana ne mai spune despre facultatea online că a fost mult mai dificil procesul de acomodare decât se aștepta „Având în vedere că stăm pe calculator nonstop, cine s-ar fi așteptat să fie atât de greu?”. Mutarea cursurilor în mediul online a fost un lucru stresant atât pentru studentă, cât și pentru profesorii săi. Niciodată nu aveau un orar exact, lucru care putea să aducă multă confuzie pentru studenți.


Larisa, studentă în an terminal la FSPAC

„...de data asta a trebuit să vin cu ceva nou și am apelat la un psiholog”

De mică, Larisa se confruntă cu anxietatea. Pandemia și mai ales perioada de autoizolare i-au intensificat stările de anxietate. Până în momentul în care coronavirus a apărut în viața ei, ancora sa au fost prietenii cu care se întâlnea zilnic, dar și diverse activități productive care să o țină în mișcare și să-i ocupe timpul. Având în vedere distanțarea socială, studenta nu a mai putut să își găsească refugiul în aceste lucruri, așa că a fost nevoită să apeleze la un psiholog.


„Pandemia pot să zic că a înrăutățit stările astea de anxietate și mai ales că nu am mai fost pusă în situația în care trebuie să mă confrunt cu așa ceva și nu știam cum să o gestionez. Încercam să îmi ocup timpul ca să nu mă mai gândesc la alte probleme. Și totuși, de data asta a trebuit să vin cu ceva nou și am apelat la un psiholog. Probabil mai sunt și alte persoane ca mine. Treburile astea sunt reale și destul de triste”, declară Larisa pentru Monitorul de Cluj.

În legătură cu facultatea, studenta vede școala online atât ca un lucru benefic, dar și prea solicitant. Ea fiind studentă într-un an terminal, autoizolarea a ajutat-o oarecum să își termine la timp lucrarea de licență, dar în același timp simțeam multă presiune de la profesorii care își încărcau studenții cu prea multe teme.

„Profesorii noștri involuntar au început să dea mai multe teme. Am început să avem cursuri online unul după altul și mi se pare mult mai epuizant decât înainte, chiar dacă faci chestiile astea de acasă. A fost greu.”

Hauler, studentă la FSPAC

„Am pierdut câteva cursuri importante pe care nu avem cum să le recuperăm”

Patricia este o persoană care se implică în foarte multe activități în folosul comunității. Înainte era o persoană activă și pusă mereu în mișcare. Pandemia a afectat-o atât din acest punct de vedere, cât și când vine vorba de realizarea cerințelor pentru facultate.

„Mi-a afectat viața destul de mult deoarece sunt o persoană care se implică în societate. Fac voluntariat de aproximativ 7 ani. Pe plan academic mi-a fost destul de greu să mă obișnuiesc cu cursurile online, iar pentru profesorii mei a fost mult mai greu. Din acest motiv am pierdut câteva cursuri importante pe care nu avem cum să le recuperăm deoarece au fost destul de multe.”

Cu toate că a trecut timpul și starea de urgență în care era mai dificil traiul, Patricia nu consideră o mare schimbare față de situația actuală deoarece pandemia este încă activă. Ea preferă să fie precaută și să nu iasă din casă din motive banale.

Radu, student la Facultatea de Litere

„Începi la un moment dat să simți lipsa persoanei chiar lângă tine, fizic”

Radu a încercat să fie una dintre persoanele care văd binele din rău. Cu toate că a avut foarte mult timp cu el și gândurile sale, a ales să mediteze, să își folosească timpul pentru reflecție. Totuși, spune că nu l-a afectat neapărat pozitiv acest lucru și că a dus mult dorul prietenilor în aceste luni pandemice.

„Am dus dorul prietenilor. Mi-a fost dor să ies din casă. M-a afectat destul de mult în relațiile cu alte persoane. Începi la un moment dat să simți lipsa persoanei chiar lângă tine, fizic. E una pe internet cu prietenii, la un gaming, dar e altceva când stai la o cafea cu cineva aproape, lângă tine”, spune Radu.

Studentul adaugă și faptul că, totuși, există o diferență destul de mare între starea de urgență, care l-a afectat mai mult, și cea de alertă. Astfel, el consideră că limitarea psihologică că trebuie să stea în casă și că nu poate să iasă până la magazin fără declarație l-a afectat destul de mult și se simte mai relaxat în prezent.

Articol scris de Carmen Lucuț

CITEȘTE ȘI:

 

 

UBB își așteaptă studenții! Peste 8.500 de locuri bugetate, la nivel licenţă şi master,

 

 

Care sunt cele mai căutate specializări la master la UBB Cluj-Napoca?

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter