Educație

Desene animate terapeutice realizate de psihologii UBB, puse la dispoziție gratuit în perioada pandemiei

Pentru a veni în sprijinul copiilor și al adolescenților în perioada pandemiei, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca pune la dispoziție gratuit setul de Desene Animate Terapeutice – RETMAN, anunță instituția de învățământ superior.

Desene animate terapeutice realizate de psihologii UBB, puse la dispoziție gratuit în perioada pandemiei

Desenele animate terapeutice au fost realizate în cadrul unui proiect coordonat de psihologul Daniel David, astăzi rector al UBB, de către psihologii Anca Dobrean şi Cristina Domuţ. Retman și Retmagia au fost concepute şi realizate în anul 2012, testate experimental – pentru a se investiga riguros efectul lor terapeutic – la începutul anului 2013.

Ele sunt gândite astfel încât să promoveze, prin psihoeducație, gândirea rațională, cu impact asupra reducerii răspunsurilor psihologice de anxietate, deprimare, furie și vinovăție, precum și asupra creșterii emoțiilor și a comportamentelor sănătoase/funcționale.


Desene pentru copii, dar și pentru adulți

Desenele pot fi utilizate în același scop, dar în logica umorului și de către adulți, spune UBB, într-un comunicat de presă.

“Noi suntem în permanență conștienți de faptul că această perioadă și distanțarea socială pe care a adus-o cu ea nu îi afectează doar pe adulți, ci și pe copiii care au fost scoși brusc din rutina lor. Este un moment în care UBB poate și trebuie să vină în sprijinul tuturor membrilor comunității noastre punând rezultatele cercetării în slujba comunității, în spiritul universităților de tip world class spre care tindem”, a declarat profesorul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.


Cinci filme pentru cinci emoții

RETMAN reprezintă personalizarea psihoterapiilor rațional-emotive & cognitiv-comportamentale – standardul de aur actual în tratamentele psihologice validate științific -, creat de Albert Ellis Institute din New York (SUA) și dezvoltat ulterior de Institutul Internațional de Psihoterapie al UBB, se arată în comunicat.

Seria de desene animate terapeutice RETMAN ŞI RETMAGIA are cinci filme:


(1)  Povestea despre RETMAN intitulată: A fost odată Raţionalia. Legile fericirii şi Retmagia.

(2) Episodul focalizat pe controlul stărilor depresive, intitulat: O excursie în natură. Cum să învingem depresia.


(3) Episodul focalizat pe controlul stărilor anxioase, intitulat: O prezentare cu dinozauri. Cum să învingem anxietatea.

(4)  Episodul focalizat pe controlul stărilor de vinovăţie, intitulat: Când vrei prea mult. Cum să învingem vinovăţia.


(5)    Episodul focalizat pe controlul stărilor de furie, intitulat: Înfrângerea lui Iraţionalius. Cum să învingem furia.

Universitatea Babeș-Bolyai prezintă câteva repere psihologice care pot fi folosite de părinţi atunci când vor să contribuie psihoeducaţional la a-i ajuta pe copiii sănătoşi în a înţelege mesajul raţional al acestor desene animate, cu scopul:

(1) de a promova optimizarea şi dezvoltarea lor personală şi

(2) de a promova sănătatea mintală şi de a preveni tulburările psihice.

“Desenele terapeutice pot fi utilizate şi în scop clinic, de tratament – pentru copii care au probleme emoţionale, cognitive, de comportament şi/sau tulburări psihice -, dar doar de un specialist în psihologie clinică şi/sau psihoterapie cognitiv-comportamentală”, spun autorii proiectului, pe site-ul dedicat Retman.ro.

Citește și:

Proiect unic: jocul care salvează adolescenţii de depresie, inventat de psihologii clujeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter