Educație

Începe școala! Câți bani dăm să pregătim ghiozdanul copilului?

Mai este mai puțin de o săptămână până la începerea noului an școlar, iar părinții încep să îi pregătească pe cei mici.

Părinţii din România trebuie să aloce, în medie, 13% din salariu pentru a acoperi cheltuielile pentru ghiozdanul elevului la începutul anului şcolar, conform unei analize care a fost efectuată la începutul anului școlar trecut. Deşi educaţia în România este gratuită, părinţii români alocă la început de an şcolar printre cei mai mulţi bani din Uniunea Europeană pentru ghiozdanul copilului.

Ce prețuri sunt la cele mai comune obiecte care intră în ghiozdan

Din preţurile magazinelor online reiese că un astfel de ghiozdan costă în medie de 55 lei, se găsesc și ghiozdane la 13 lei pentru preșcolari, iar sumele pot să depășească 1.000 de lei. Un ghiozdan ergonomic, echipat, poate ajunge la 1.130 de lei. O sumă asemănătoare (43 lei) este necesară la articolele pentru scris şi papetărie precum: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră şi linie. Cel mai ieftin caiet costă 50 de bani, dar prețul poate să ajungă la 80 de lei, în funcție de numărul de pagini, dar și de modelul care este pe caiet. În cazul în care caietele au pe copertă personaje „la modă” din desenele animate, prețul tinde să crească.


Stilourile pot să coste între 3,5 lei și să ajungă, în cazul celor cu peniță de aur, la 2.000 de lei. Acestea sunt extremele, prețul cel mai mic și prețul cel mai mare. Însă, se prea poate să existe părinți care sunt dispuși să investească atât de mulți bani într-o unealtă de scris.

Încă în jur de 74 de lei costă produsele folosite la orele de educaţie plastică, respectiv foarfece, lipici, hârtie colorată, acuarele, creioane, markere şi plastelină.


Îmbrăcămintea pentru sport - trening, încălţăminte de sport şi câteva tricouri albe - reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinţii. Preţul unui trening obişnuit pentru sport este de peste 78 lei.

Desigur, există și situații în care școala cere uniformă, iar în aceste cazuri prețurile, din nou, variază, ajungând până la câteva sute de lei.


Cât cheltuile părinții clujeni

Mămicile din Cluj-Napoca spun că pregătirea copilului pentru școală costă între 50 și 1.000 de lei, în funcție de rechizitele cumpărate. În unele școli învățătorii fac o lista cu cele necesare, părinții pun bani și se cumpără aceleași lucruri, ca să nu existe invidie între copii. În alte părți, învățătorii fac lista, iar părinții cumpără ce lucruri doresc ei.

„Piciul nostru intră în clasa întâi acum. Nu mai știu exact cât am cheltuit anul trecut, dar acum am căutat pe internet să văd prețurile la penar, creioane, acuarele etc. Am ajuns la 160 de lei. Anul trecut i-am luat inițial un rucsăcel mic, vreo 70 de lei parcă a fost. Anul acesta am găsit ceva mai mare, la reducere. În jur de 150-200 de lei au constat lucrurile de pe lista învățătoarei”, a spus o clujeancă.


„Se cheltuie undeva între 50 și 1.000 de lei. Găsești produse și mai ieftine. În clasa zero, îi luasem fetei mele geantă de 500 de lei, ca apoi să meargă cu un rucsac obișnuit fiindcă era mai ușor. În mod normal, începând cu 50 de lei poți trimite un copil la școală. Însă acum pentru școală e nevoie de hârtie igienică, foi de xerox, săpun. Se adună bani pentru a se cumpăra pe parcurs. Asta se discută la ședință, de ce este nevoie pentru a supraviețui la școală”, a explicat o altă mămică.

Părinții clujeni mărturisesc că cei mai mulți bani merg pe îmbrăcăminte, ținând că cei mici sunt în creștere și nu mai încap în hainele pe care le aveau cu un an înainte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter