Educație

Sute de copii nu au prins locuri în creșele din Cluj-Napoca. Boc aruncă pisica în curtea Parlamentului: „Nu au făcut nimic!”

De departe cea mai arzătoare problemă a tinerilor părinți clujeni este lipsa locurilor în creșe. Aproape 1.000 de micuți au rămas pe dinafară și nu au mai prins locuri în creșele de stat din Cluj-Napoca.

Sute de copii nu au prins locuri în creșele din Cluj-Napoca Boc aruncă pisica în curtea Parlamentului: „Nu au făcut nimic!” Sute de copii nu au prins locuri în creșele din Cluj-Napoca Boc aruncă pisica în curtea Parlamentului: „Nu au făcut nimic!”

Un număr total de doar 674 de copii au fost admiși la creșele publice din oraș (pentru anul școlar 2019-2020), în condițiile în care 962 au fost respinși, potrivit rezultatelor oficiale comunicate de Centrul Bugetar de Administrare Creşe Cluj-Napoca. Acum, sute părinții sunt forțați de împrejurări fie să se îndrepte spre instituțiile private, fie să găsească bone disponibile să stea acasă cu micuții.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc susține că este în continuare „optimist” că va găsi o soluție pentru tinerii care au nevoie urgentă de intervenția autorităților. Edilul amintește că, deși politica de sprijinire a creșelor stimulează natalitatea și oferă un motiv în plus tinerilor să rămână în țară, autoritățile naționale nu se implică să rezolve problema.


„Din 2016 încoace am dat în folosință circa 250 de locuri în creșe. Din 2013 s-au creat 459 în total. Mai sunt pentru 2020-2021 încă 430 de locuri pe care le face Primăria, din banii ăia puțini, pentru că anul trecut am pierdut 16 milioane de euro, anul acesta alte 20 de milioane de euro. Cu toate prioritățile și cu banii luați, atât poate face administrația!”, a punctat Boc, la un post de radio local.

Proiect de Lege, ignorat de Guvern și Parlament

Primarul oferă asigurări că, în cazul în care va fi creat cadrul legal, municipalitatea nu va ezita să pună la bătaie cel puțin 1 milion de euro – „cu toată sărăcia pe care o avem” – pentru subvenționarea plății unei bone. De altfel, în iunie 2019, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat că a înregistrat la Parlament „Pachetul legislativ pentru Natalitate”. Deși ar veni ca o gură de oxigen pentru familiile cu venituri mici, dar și cu oferirea unui cadru legal pentru bone, proiectul este pus în stand-by de Parlament.


„Am angajat vreo 15 persoane numai anul acesta la creșe, asta înseamnă o nouă presiune pe buget. Puneți în plus și personalul și creșterea de buget cu angajările! Soluția trebuie să fie mixtă, eu am cerut atât Guvernului, cât și Parlamentului să emită un act normativ pentru a putea fi acordate vouchere de creșă, în special în zona privată sau pentru bone, pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mai mici. N-au făcut nimic un an de zile, deși există în Parlament un proiect de lege!”, a precizat Boc.

„Dacă ar fi aprobat (n.red. pachetul legislativ) în regim de urgență în septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, ar rezolva în bună parte problema. (...) Acești clujeni au o șansă din septembrie-octombrie să primească o rezolvare. Eu am mai cerut un lucru, să găsim o soluție, autoritățile locale, «dacă doriți și aveți bani, să puteți și voi subvenționa o creșă privată acreditată sau o bonă»”, a mai afirmat edilul, promițând că „nu va abandona subiectul”.


Creșele improvizate, mai costisitoare decât cele construite de la 0

Momentan, la nivelul municipiului Cluj-Napoca există un total de 1.232 de locuri în creșele de stat. La începutul lunii mai, pe strada Donath, din cartierul Grigorescu, a fost deschisă creșa „Căsuța Iepurașilor”, cu o capacitate de 90 de locuri. Valoarea investiției de la bugetul local s-a ridicat la puţin peste 4 milioane de lei, însă nu este de ajuns pentru nevoile mari.

Deși au existat propuneri ca Primăria să preia spații improvizate și să le transforme în creșe, Boc explică că acest demers ar fi o povară în plus pentru municipalitate. „Nu ne autorizează nimeni și costă mai mult, din cauza Legii, să închiriezi și să transformi un spațiu într-o creșă decât să construiești una de la zero”, a precizat Boc.


De asemenea, primarul a menționat din nou problema creșei din cartierul Bună Ziua, blocată de refuzul vecinilor. „Avem o creșă pe care nu putem s-o punem în funcțiune pentru că se opun vecinii. Îi acționăm în instanță, să ajungem la consimțământ, am ajuns și la faze din astea”, a dezvăluit edilul.

Primăria promite 430 de noi locuri în perioada 2020-2021

str. Grigore Alexandrescu (Mănăștur) – 90 locuri (octombrie 2020)


str. Meziad (Mănăștur) – 90 locuri (octombrie 2020 - 2021)

str. Traian Vuia (Mărăști) – 90 locuri (în faza de întocmire SF, până la sfârșitul anului 2019)

Parcul Feroviarilor (Mărăști) – 60 locuri (se pregătește cadastrarea imobilului, 2020-2021)

Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Cluj-Napoca (Mănăștur) – 120 de locuri (SF finalizat până la sfârșitul anului 2019)

Ultimele Stiri
abonare newsletter