Educație

Subiectele de la Limba română la BAC. Elev: „Un haos național!”

Subiectele de la examenul la Limba și literatura română susținut astăzi la Bacalaureat au avut printre cerințe realizarea unui eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor Bacovia sau Blaga pentru Real și Arghezi sau Barbu la Uman.

Subiectele de la examenul de Limba și literatura română de la Bacalaureat sunt diferite, în funcție de profilul liceului absolvit și de filiera acestuia.

De la Bacovia și Blaga la Arghezi și Barbu

Astfel, absolvenții liceelor teoretice, profilul Real, precum și cei care au terminat licee tehnologice și liceele vocaționale (cu excepția celor de profilul pedagogic) au avut astăzi de conceput un eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga.


La Subiectul al II-lea, candidații la Bacalaureat au avut de argumentat perspectiva narativă dintr-un text de Mihail Sadoveanu.

Un alt subiect a avut ca cerință realizarea unui text argumentativ despre importanța pregătirii înaintea susținerii unui discurs.


Subiectul I punctul A a cuprins 5 cerințe, formulate pe baza unui fragment la prima vedere din „Amintiri de la Junimea din Iași”, de George Panu.

„Subiectul I A este de nivel mediu și vizează capacitatea elevului de a înțelege un mesaj scris. Subiectul I B a putut ridica probleme în cazul în care elevii nu au lucrat foarte mult la orele de limbă și comunicare pe conceptele de orator, redactare de discursuri, susținerea acestora în fața unui public. Altfel, în acest subiect se valorifică lecturile elevului și înclinațiile lui spre a susține și a argumenta idee. Subiectul al III-lea era destul de previzibil. Avem Bacovia și Blaga, doi poeți moderniști, unul valorificând simbolismul, iar celălalt atât modernismul, cât și trăsături ale expresionismului. Textele poetice care a oferit posibilitatea elevilor de a se exprima într-un cadru foarte larg”, a spus Raluca Vlaicu, profesor de limba și literatura română.


Pentru absolvenții profilului Umanist și pentru cei de profilul Pedagogic, subiectele de la Limba și literatura română au avut ca cerință realizarea eseului referitor la un text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu.

„Dificultatea este mai ridicată față de subiectul de la profilul Real, având în vedere că Arhezi este considerat un inovator în materie de limbaj literar, iar poezia lui Ion Barbu poate să fie o poezie ermetică, cu un limbaj ermetic”, a adăugat dascălul.


Părerea elevilor

Atât la Real, cât și la Uman, elevii care s-au pregătit, au spus că subiectele au fost accesibile.

„Subiectele de la examenul de azi mi s-au părut accesibile pentru oricine și cred că se vor lua note mari, chiar și în situația în care nu te-ai fi pregătit consider că tot s-a scris ceva, fie și din amintirea, operelor studiate. Personal, mi s-a părut mult mai grea simularea, la primele două subiecte există unele întrebări care te pun ușor în dificultate în cazul în care nu ești atent, dar totuși sunt formulate astfel încât să promovezi examenul, gradul de dificultate crește la subiectul 3, și aici musai trebuie să fi învățat ceva, fiecare operă este valorificată prin apartenența sa, mai grav e atunci când le inversezi de la una la alta, dar dacă ai habar despre ce este vorba, tot ai fi putut să faci o analiză și să scrii. Chiar mi s-au părut faine subiectele, cum se zice la Cluj. Nu am tocit materia, am citit operele și atât. Majoritatea colegilor au fost încântați de această probă, cu mici excepții. Sper să fie la fel bine și la următoarele examene”, a spus Lăcrimioara Cordoș, absolventă a Liceului „Octavian Stroia”, secția Artă Dramatică.


Alții, cu toate că au știut, sunt dezamăgiți de sistemul de învățământ cu care s-au confruntat în ultimii 12 ani.

„Un haos național, într-adevăr: de la cultura care tinde la dispariție, fiind bombardată de scrupuloșenii legislative absurde, la afacerea aceasta de moment a prezicătorilor de subiecte de bac din mediul online. Azi a fost proba scrisă la română, vă zice un elev absolvent de profil real, specializare mate-info. Deși aș fi preferat ceva epic (gen epic, că epic e sistemul deja), a venit Bacovia. Dar, a mers Plumb, mai ales cu boala noatră națională: furtul - cu asisteți crispați ca nu cumva să copieze careva dintre noi, ca nu cumva să fraudeze cineva; cu o comisie tăioasă și mecanică care nu știe să gestioneze o posibilă problemă fără să joace telefonul fără fir; plus multe altele care te fac să te simți vinovat, să simți că ai deranjat pe cineva, că ai șifonat pe cineva. Râdem (eu și colegii de profil) și zicem că dacă ai un copil pe care nu-l iubești dă-l la mate-info: la română are subiect ca și umanul, la bilogie ca și științele ale naturii, iar un M1 îi rămâne cu precădere rezervat doar lui. E așa, cum zice Cațavencu: Industria română este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire, doar că înlocuim cuvântul industrie cu educație. Nu e tragic, e de râs, de hăhăit”, a spus un alt elev, absolvent al profilului Real.

Examenul la Limba și literatura română este prima probă scrisă din cadrul Bacalaureatului 2019. Absolvenții de liceu continuă BAC-ul cu proba la Limba și literatura maternă pe 2 iulie, proba obligatorie a profilului (Istorie sau Matematică) pe 3 iulie și proba la alegere a profilului și specializării pe 4 iulie. Rezultatele obținute de absolvenții de liceu la Bacalaureat 2019 vor fi afișate pe 8 iulie 2019 și, în aceeași zi, cei nemulțumiți de note pot să depună contestații.

Ultimele Stiri
abonare newsletter