Educație

Propuneri pentru educație. Elevii nu mai vor uniforme și pază în școli

De Ziua Copilului, Consiliul Național al Elevilor a propus Guvernului mai multe schimbări în sistemul de învățământ.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă, elevii au cerut de la Ministerul Afacerilor Interne eliminarea uniformei "ca element distinctiv" și al finanțării pazei în școli de către consiliile locale. Elevii vor să fie păziți de jandarmi.

La Ministerul Justiției, aceștia au cerut introducerea educației juridice în școli și formarea unor cadre didactice de către personal cu expertiză în domeniu, precum și realizarea unei broșuri despre dreptul de exercițiu restrâns pentru elevii care împlinesc 14 ani au constituit temele dezbătute.


La Ministerul Cercetării Științifice și Inovării, reprezentanții elevilor au obținut acceptul decidenților de a lua parte la grupurile și comisiile de lucru ce pot constitui puncte de interes pentru educație și au susținut investirea în modernizarea și dotarea corespunzătoare a laboratoarelor din unitățile de învățământ.

De asemenea, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, discuțiile au vizat apărarea drepturilor elevilor români de peste granițe, accesul lor la un învățământ echitabil, procurarea de manuale școlare astfel încât și aceștia să învețe limba română, precum și formarea cadrelor didactice care predau benevol limba română în străinătate.


"Alături de premierul Grindeanu și în cadrul Secretariatului General al Guvernului, principalul subiect dezbătut a vizat decontarea integrală a navetei elevilor care nu studiază în localitatea de domiciliu, OUG 69/2016 având hibe care periclitează dreptul la învățământ gratuit garantat de Constituția României. De asemenea, au fost aduse în vedere și incompatibilitățile dintre sistemul educațional și cerințele tot mai riguroase de pe piața muncii, lipsa de flexibilizare a traseelor educaționale, planurile-cadru și curriculumul suprasaturate de informații teoretice, precum și necesitatea diversificării educației prin promovarea educației nonformale și a voluntariatului", mai precizează documentul citat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter