Educație

Cel mai optimist termen pentru reînnoirea manualelor: anul 2020

Procesul de reînnoire a manualelor trebuie accelerat și ar trebui să se termine în 2020, deoarece ar fi un câștig pentru întreaga comunitate, potrivit Ministrului Educației Naționale, Pavel Năstase.

Cel mai optimist termen pentru reînnoirea manualelor: anul 2020

Conform sursei citate, pentru manualele necesare deschiderii anului școlar 2017-2018 au existat deja numeroase întâlniri cu editurile în vederea reducerii termenului de producere de la șase luni la 100 de zile.

"Anul acesta am făcut eforturi considerabile și am o mare provocare: să producem la timp manuale de clasa a V-a, care sunt considerate ca fiind manuale noi. Vreo două luni de zile, când am început mandatul, am avut întâlniri cu editurile ca să le conving să reducă termenul de producere a proiectelor de manuale de la șase luni la 100 de zile, ca să ne încadrăm astfel încât la început de an școlar să avem manuale. Procesul acesta de reînnoire a manualelor, care trebuie să dureze până în 2026, ar trebui să se termine în 2020. Cred că ar fi un câștig pentru întreaga comunitate", a spus, în cadrul unei întâlniri de lucru la Alexandria, Pavel Năstase, citat de Agerpres.


Un alt obiectiv al Ministerului Educației Naționale constă în adoptarea unui sistem care să permită utilizarea manualelor digitale.

"Sunt foarte multe manuale care nu respectă programa școlară, iar copiii se plâng. Ghiozdanele sunt foarte încărcate.Vrem să realizăm resurse educaționale deschise care să fie în format digital, care să acompanieze, deocamdată, manualul pe hârtie. Tendința la nivel mondial este să renunțăm la manuale pe hârtie, să rămână numai pe manuale digitale. Ar fi ideal. Scăpăm și de ghiozdane. Deci manualele acestea le punem pe o tabletă în loc să dăm atâția bani pe atâtea manuale și dăm o tabletă pe care poate să o bage copilul într-o gentuță, să nu îi mai fie afectată coloana vertebrală. Va mai fi până acolo", a mai spus ministrul Educației.

Ultimele Stiri
abonare newsletter