Educație

Un centru de tratamente stomatologice pentru copiii cu nevoi speciale va fi amenajat la UMF Cluj-Napoca

Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2024 a fost suplimentat, iar o parte dintre acești bani va merge spre amenajarea la UMF Cluj-Napoca a unui centru pentru tratamente stomatologice destinat copiilor cu nevoi speciale.

Un centru de tratamente pentru copii cu nevoi speciale va fi amenajat la UMF Cluj / Foto: UMF Cluj Un centru de tratamente pentru copii cu nevoi speciale va fi amenajat la UMF Cluj / Foto: UMF Cluj

 

 


Comisiile parlamentare de buget-finanţe au avizat favorabil, luni, bugetul pe anul 2024 al Ministerului Educaţiei, cu 22 de voturi „pentru” şi 11 voturi „împotrivă”. Parlamentarii au adoptat şi o serie de amendamente prin care se suplimentează bugetul Ministerului Educaţiei. 

 


Un motiv pentru suplimentarea de fonduri este amenajarea unui centru pentru tratamente stomatologice pentru copiii cu nevoi speciale, în cadrul UMF Cluj Napoca, dar şi organizarea şi implementarea Zilei educaţiei financiare, care are loc pe 11 aprilie.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că bugetul pentru învăţământ este de 74 de miliarde de lei, adică 4,3% din Produsul Intern Brut (PIB).


„Bugetul pentru învăţământ, care include toate componentele şi sursele de finanţare, reprezintă 74 de miliarde de lei, adică 4,3% din PIB. Este un buget record care reflectă angajamentul nostru ferm faţă de nevoile tuturor celor implicaţi în procesul de învăţământ şi un angajament ferm faţă de investiţiile în Educaţie. Este clar că prin această alocare Educaţia este o prioritate pentru Guvernul României. Acest buget propus este în creştere cu peste 20,5 miliarde de lei faţă de execuţia preliminată pentru anul 2023, reprezentând o creştere cu 38% faţă de anul care se încheie, 74 de miliarde faţă de 53 de miliarde”, a spus ministrul Deca, la dezbaterile din cadrul comisiilor de buget.

Anterior, în cadrul dezbaterii moţiuni simple depuse la Camera Deputaţilor la adresa sa, ministrul Ligia Deca a subliniat că bugetul Educaţiei pentru 2024 este unul „istoric” şi că asigură cea mai mare creştere salarială pentru profesori din ultimii 20 de ani.


Astfel, prin suplimentarea depusă la buget, universitatea clujeană va avea un nou proiect prin care îi va ajuta pe cei din categoriile defavorizate. Până în prezent, UMF Cluj a implementat diverse proiecte sociale prin au fost ajutați tineri din medii rurale să urmeze studii superioare prin diverse burse sau programe educaționale. De asemenea, UMF Cluj mai oferă și servicii stomatologice gratuite în fiecare an pentru sute de persoane cu venituri reduse din Cluj, printr-un proiect desfășurat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și SCJU. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Absolvenții UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, din nou cei mai buni la concursul național de rezidențiat

Spitalul CFR va fi preluat de UMF Cluj! Transferul de la Ministerul Transporturilor a fost aprobat de către deputați.

Ultimele Stiri
abonare newsletter