Educație

UBB, prezentă în noul clasament Shanghai pe domenii de studiu în 2023

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este prezentă din nou, cu trei nominalizări, în clasamentul Shanghai pe domenii academice.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


În vara acestui an, România a rămas nereprezentată în top 1000 al rankingului general Shanghai, iar Universitate Babeș-Bolyai nu s-a mai regăsit în prestigiosul clasament internațional. 

 


Potrivit datelor publicate vineri, 27 octombrie 2023, UBB este prezentă din nou, cu trei nominalizări, în clasamentul Shanghai pe domenii de studiu, alături de alte universități românești care au câte 1, 2 sau 3 prezențe.

În noul ranking UBB este prezentă în intervalul 201-300 în știința și ingineria energiei, fiind singura universitate din România prezentă în acest domeniu de studii și îmbunătățindu-și performanța de anul trecut, când a fost prezentă în intervalul 301-400.


De asemenea, UBB ocupă poziția 201-300 în matematică, fiind prima în România, alături de Universitatea din București (alte 4 universități românești mai sunt incluse în acest ranking). Și în acest domeniu, UBB a urcat față de anul trecut, când a fost a doua din țară, fiind prezentă în intervalul 301-400.

În domeniul Ecologie, UBB are în acest an aceeași poziționare ca în 2022, în intervalul 401-500, fiind singura universitate din România prezentă în acest domeniu.


CITEȘTE ȘI: 
Peste 16.000 de studenți au început noul an universitar la UBB. Daniel David: „Dacă n-ai nicio universitate în rankingul Shanghai, e clar că e ceva rău cu arhitectura sistemului academic!”

Universitățile românești în Shanghai Ranking 2023 după domenii de studiu, în funcție de numărul de apariții:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – 3


Universitatea Transilvania din Brașov- 3

UMF Carol Davila din București – 3

UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca- 3

Universitatea din București – 2

USAMV Cluj-Napoca – 2

Universitatea din Craiova, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – câte 1 apariție

În mesajul adresat cu ocazia deschiderii anului universitar 2023-2024, rectorul UBB Daniel David semnala că absența universităților românești din rankingul Shanghai reprezintă o problemă a „sistemului academic”. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Daniel David insistă în privința unificării universităților. „Am putea fi în top 500 Shanghai”

România nu mai este reprezentată de nicio universitate în clasamentul internațional Shanghai. După șase ani, UBB iese din topul 1.000 global

UBB, în top 1000 universități din lume, în nouă domenii de studiu

abonare newsletter