Educație

Subiecte la română primite la bacalaureat 2023

BAC 2023 a început luni, 26 iunie, cu proba de limba română. Examenul a început la ora 09.00, moment în care absolvenții de liceu au primit subiectele la română la bacalaureat 2023 pentru a căror rezolvare au la dispoziție trei ore.

Elevi în bănci care suțin examenul de bacalaureat. Foto: Facebook Emil Boc Elevi în bănci care suțin examenul de bacalaureat. Foto: Facebook Emil Boc

 

Ministerul Educație va publica, oficial, subiectele la română și baremul la bacalaureat în jurul orei 15.


Subiecte primite de absolvenții clasei a XII-a la limba și literatura română la examenul de bacalaurerat

La primul dintre subiectele la română la BAC 2023, candidații de la profilul Real - Tehnologic au primit un text la prima vedere - un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. Ei au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

CITEȘTE ȘI: Luni începe Bacalaureatul cu prima probă, la Limba și literatura română. Calendarul probelor scrise

La subiectul al doilea de la proba de limba română a examenului de bacalaureat 2023, elevii de la profilul Real au primit o poezie de Alexandru Vlahuță, cerința fiind să o comenteze, în minimum 50 de cuvinte, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.


La al treilea dintre subiectele la română la bacalaureat 2023, la profilul real, elevii ar fi avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Candidaților la BAC 2023 li s-a cerut ca în eleborarea eseului să aibă în vedere următoarele repere:


  • evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică
  • comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat
  • analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat

Programă Limba română Bacalaureat 2023 

Conform programei școlare în vigoare, pentru examenul de Bacalaureat 2023, elevii au avut de studiat cel puțin un text din opera următorilor autori: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Subiectul la Limba română de la Bacalaureat 2023 este structurat în trei părți.


Subiectul I la Limba Română de la Bacalaureat 2023 cuprinde un text la prima vedere și câte cinci cerințe, notate cu câte șase puncte fiecare, care se pot rezolva pe baza informațiilor din fragmentul primit.

De asemenea, primul subiect la română de la Bacalaureat 2023 cuprinde și o cerință, notată cu 20 de puncte, care presupune argumentarea unui punct de vedere, prin raportarea la informațiile prezente în textul primit.


Subiectul al II-lea la Limba Română de la Bacalaureat 2023, notat cu 10 puncte, este format dintr-un text la prima vedere, pe baza căruia elevii trebuie să rezolve o cerință de tipul: evidențierea trăsăturilor unui curent literar, caracterizarea unui personaj sau prezentarea perspectivei narative.

Subiectul al III-lea la Limba Română de la Bacalaureat 2023, notat cu 30 de puncte, presupune redactarea unui eseu structurat, pe baza operelor studiate, aparținând autorilor menționați în programa de examen.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Luni începe Bacalaureatul cu prima probă, la Limba și literatura română. Calendarul probelor

Examenul de Bacalaureat 2023 începe luni, cu prima probă scrisă la Limba română

Proiect: Evaluarea națională de la clasa a VI-a nu se mai organizează anul acesta. Ce se întâmplă cu Bacalaureatul?

Ultimele Stiri
abonare newsletter