Educație

Începe Evaluarea Națională. Peste 5100 de absolvenți de clasa a VIII-a din Cluj susțin proba la Limba română luni

Absolvenţii clasei a VIII-a susţin luni proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Începe Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a / Foto: pixabay.com Începe Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a / Foto: pixabay.com

 

 


La examenul de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2023, în județul Cluj, s-au înscris 5.136  absolvenți ai claselor a VIII-a, care vor susține examenul în 113 unități de învățământ, desemnate centre de examen, 67 de centre în mediul urban și  46  de centre în mediul rural.

 


Luni are loc proba la Limba și literatura română, iar proba scrisă la Matematică este programată pentru miercuri. Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine joi proba la limba şi literatura maternă.

575 elevi din județul Cluj vor susține proba la Limba și literatura maternă. Dintre aceștia, 73 elevi vor susține proba la Limba și literatura maternă germană, iar 502 vor susține proba la Limba și literatura maternă maghiară.


Probele scrise încep la ora 9:00 și se vor desfășura în săli de examen, monitorizate audio-video.

Rezultate și contestații la Evaluarea Națională

Primele rezultate vor fi comunicate joi, 28 iunie 2023, până la ora 14:00 (în centrele de examen), cu respectarea Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal.


Contestațiile pot fi depuse în zilele de 28 iunie 2023 (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 29 iunie 2023 (în intervalul orar 8:00-12:00) sau  transmise prin mijloace electronice centrelor de examen. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. 

Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie 2023.  


Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare, conform prevederilor art.17 alin. (10) din Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Emoții pentru elevi. Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a începe luni! Tot ce trebuie să știi despre examene!

Perioada de încheiere a mediilor pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a a fost extinsă. Calendarul oficial pentru Evaluarea Națională și BAC

Ultimele Stiri
abonare newsletter