Educație

Grevă în învățământ. Tișe: „Dacă eram ministru, aș fi dat profesorilor ceea ce cer”

Profesorii ar trebui să primească salarii mai bune, susține președintele Cj Cluj Alin Tișe, cu riscul de a sacrifica alt capitol bugetar.

Grevă în învățământ. Tișe: „Dacă eram ministru, aș fi dat profesorilor ceea ce cer”. FOTO: Stânga - Facebook/ Alin Tișe; Dreapta: monitorulcj.ro Grevă în învățământ. Tișe: „Dacă eram ministru, aș fi dat profesorilor ceea ce cer”. FOTO: Stânga - Facebook/ Alin Tișe; Dreapta: monitorulcj.ro

 

 


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a afirmat că, în locul ministrului Educației, ar accepta cerințele profesorilor și ar mări salariile, chiar dacă acest lucru ar însemna sacrificarea altui capitol bugetar. El este de părere că sistemul de învățământ nu se poate dezvolta fără profesori motivați, fiind un domeniu care merită susținut.

 


 

„Dacă eram ministru, aș fi făcut ceea ce a făcut guvernarea la un moment dat cu medicii. S-au găsit resurse astfel încât medicii, astăzi, chiar dacă nu toți au salarii bune, de la un nivel în sus de performanță și de vechime să aibă salarii decente. Aș fi făcut același sistem, cu riscul de a afecta anumite alte capitole bugetare, aș fi dat profesorilor ceea ce cer și aș fi sacrificat alt capitol bugetar. Întotdeauna când iei de undeva și dai altundeva mai mult, trebuie sacrificat ceva. Consider că sistemul de învățământ merită și e necesar să îl finanțăm, pentru că o societate fără învățământ este supusă pieirii și singura investiție fără faliment este învățământul. Din punctul meu de vedere, aș fi găsit soluții pentru a da acești bani, sacrificând din buget un alt capitol. Nivelul învățământului, așa cum aud și se vorbește, scade mereu și trebuie să intervină statul și să facă ceva și asta nu poți decât având profesori motivați. Dacă nu ai profesori motivați, în mod evident nu pot transmite copiilor motivați”, a declarat Alin Tișe, la un post local de radio.


„Țara are posibilitatea să mărească salariile profesorilor”

Șeful forului județean a dat exemplul unor funcții foarte bine plătite din sistemul public și a arătat că, dacă ar exista voință, „ar avea această țară posibilitatea să mărească salariile profesorilor”.

„Uitați-vă în jur, e o chestiune care îmi stă tot timpul pe creier, uitați-vă la societățile și regiile de stat, la societățile de energie, la cei care lucrează în domeniul acesta sau la gaz, uitați-vă ce venituri și ce salarii au ei. E absolut nejustificat. V-ați da seama că ar avea această țară posibilitatea să mărească salariile profesorilor. (…) Profesorii, sunt convins că odată ce vor avea motivația dată și de un salariu pe măsura meseriei pe care o au, vor avea interes să îi elimine dintre ei pe cei neperformanți. Dacă e vorba de reglementarea profesiei, pot să o facă ei”, a mai afirmat Tișe.


Profesorii debutanți trebuie menținuți în sistem

Președintele CJ Cluj mai arată că este important ca, încă de la intrarea în profesia de învățător sau profesor, angajații să fie bine plătiți, astfel încât tinerii să rămână în acest domeniu.

„Unii vor spune că profesorii universitari au salarii mari, de acord, dar profesorii universitari sunt la apogeul carierei, după o activitate de zeci de ani ajung la asemenea salarii. Hai să vedem situația celor care sunt la început, degeaba la 60 de ani are zeci de mii de lei salarii, vorbim de profesorii care ies din facultate și trebuie menținuți în sistem. Cum îl menții în sistem, cum îl convingi să rămână profesor și să nu meargă la un patron cu trei clase care îl umilește? Prin faptul că îi dai un salariu bun îl menții în sistem. Sunt lucruri pe care această țară va trebui să le facă, nu știu când le va face, dar și eu mă gândesc ce fel de țară rămâne după noi copiilor noștri”, a transmis șeful forului județean.


Amintim că marți, sute de profesori participă la un miting organizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în cea de a doua săptămână a grevei generale, pentru a cere salarii mai mari. Profesorii se află în a doua săptămână de grevă generală. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Piața Unirii, plină ochi de profesori. Sindicaliștii nu renunță și continuă protestele la Cluj. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter