Educație

GREVĂ GENERALĂ în educație. Boc crede că profesorii au dreptate, dar și Guvernul: „Important e să stea la masă împreună!”

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă generală în urma eșecului negocierilor dintre sindicate și Guvern. Emil Boc spune că „toată lumea are dreptate” în acest caz și că este important ca guvernanții și sindicaliștii să continue discuțiile pentru a veni cu o soluție.

Protest al profesorilor în fața Prefecturii Cluj / Foto monitorulcj.ro Protest al profesorilor în fața Prefecturii Cluj / Foto monitorulcj.ro

 

 


Primarul Clujului, Emil Boc, susține că „toată lumea are dreptate”, în ceea ce privește greva din învățământ:

 


„Eu sunt convins că, cu echilibru și responsabilitate, se va găsi o soluție pentru că toată lumea are dreptate. Pe de-o parte, profesorii au dreptate că au rămas în urmă în ceea ce privește drepturile salariale în comparație cu alte categorii sociale. Pe de altă parte, Guvernul spune «ne aflăm în faza finală a pregătirii legii salarizării unice». Trebuie s-o integrăm în salarizare unică pentru că așa se face majorare de salariu. Deci, amândoi înțeleg că este o problemă, și Guvernul și sindicatele, important e să stea la masă și cu siguranță vor găsi o soluție. Ora exactă se dă în educație”, a susținut Emil Boc. 

Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai, greva generală, a anunţat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor cu premierul Nicolae Ciucă.


„Concluzia este clară, promisiunile sunt subţiri, doar că anexa O se va aplica şi că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare şi că educaţia va fi prioritate. Oamenii aşteaptă altceva şi este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voinţa oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve şi problema inflaţiei, adică să să vină cu un act normativ care să acopere rata inflaţiei. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuţie cu premierul luni, mai este timp să găsească soluţii, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8:00", a anunţat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, așa că Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi decalate, la fel și examenele organizate de universități. Ultima grevă generală în învățământ a avut loc acum 18 ani. Profesori din toată țară n-au intrat la ore timp de trei săptămâni. Greva s-a încheiat în urma unui acord dintre Guvern şi sindicate.


De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 100.000 de profesori intră luni în grevă. Eșec al negocierilor cu sindicatele din învățământ

Apel pentru părinți. „Copiii să rămână acasă pe timpul grevei”. Examenele naționale ar putea fi bulversate. Și universitățile intră în grevă!

Ultimele Stiri
abonare newsletter