Educație

Mai puțin de o lună până la Evaluarea Națională! Șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc, sfaturi pentru viitorii liceeni

În mai puțin de o lună absolvenții claselor a VIII-a vor susține Evaluarea Națională. Este primul examen important pentru elevi, iar rezultatele obținute vor conta pentru înscrierea la liceu.

În mai puțin de o lună absolvenții claselor a VIII-a vor susține Evaluarea Națională/ Foto: depositphotos.com În mai puțin de o lună absolvenții claselor a VIII-a vor susține Evaluarea Națională/ Foto: depositphotos.com

 

 


Absolvenții claselor a VIII-a vor susține în luna iunie examenul de Evaluare Națională.

 


Pentru că elevii nu susțin în mod repetat examene de-a lungul anilor, Evaluarea Națională și Bacalaureatul reprezintă o provocare pentru ei.

După susținerea examenului de Evaluare Națională, absolvenții claselor a VIII-a își vor alege specializarea pe care o vor studia în cei patru ani de liceu.


Absolvirea  ciclului gimnazial este o etapă importantă în parcursul procesului de dezvoltare personală și profesională a fiecărui adolescent, care, la sfârșitul clasei a VIII-a, se orientează înspre clasa a IX-a învățământ liceal sau învățământ profesional și dual, consideră Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj.

„Absolvirea  ciclului gimnazial este o etapă importantă în parcursul procesului de dezvoltare personală și profesională a fiecărui adolescent, care, la sfârșitul clasei a VIII-a, se orientează înspre clasa a IX-a învățământ liceal sau învățământ profesional și dual.


A fi corect informat privind opțiunile în carieră a devenit o condiție necesară pentru societatea în care trăim, nu puține fiind elementele de luat în considerare atunci trebuie să alegem o unitate de învățământ și o specializare. Alegerea traseului educațional ar trebui să ţină cont, în primul rând, de nivelul competențelor absolvenților ciclului gimnazial, atinse până în acest moment, corelate cu aptitudinile, pasiunile, cu analiza atentă a ceea ce ei doresc să facă în viitor. În acest proces, elevii au  nevoie de sprijinul părinților, al profesorilor și al consilierilor școlari, pentru a afla care sunt pasiunile lor și dacă acestea se potrivesc cu ce se caută pe piața muncii și cu potențialul lor de dezvoltare.

Primul pas îl reprezintă examenul de Evaluare Națională, pentru care le urez, de pe acum, mult succes în pregătire și capacitate de concentrare! Cu siguranţă că, asemenea oricărui examen, şi cel de anul acesta va aduce zâmbete pe chipurile unora şi lacrimi pe ale altora, dar ceea ce rămâne esenţial este faptul că fiecare absolvent al clasei a VIII-a îşi va putea urma visul de a–și continua parcursul educațional la învățământul liceal sau profesional, având astfel posibilitatea de a-şi continua procesul dezvoltării profesionale, în aşa fel încât, la absolvire, să se poată integra cu succes pe o piață a muncii în continuă schimbare.


Indiferent de rezultatul obținut, oferta educațională conține locuri suficiente pentru continuarea parcursului educațional, diversitatea ofertei educaționale fiind o marcă a învățământului liceal și profesional clujean”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Marinela Marc.

Calendarul probelor de la Evaluarea Națională 2023 este următorul:

La fel ca în ceilalți ani, va exista o singură sesiune pentru Evaluarea Națională. Elevii vor termina cursurile în data de 9 iunie 2023, potrivit structurii anului școlar 2022-2023, și vor susține prima probă la data de 19 iunie.

6 – 9 iunie 2023: Înscrierea la evaluarea națională
9 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00) – 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

„Logica, Psihologia și Filosofia, inutile în România?”. Profesorii clujeni, scrisoare deschisă către ministrul Educației Ligia Deca

Șefa IȘJ Cluj, Marinela Marc, despre eliminarea unor materii din programa de liceu: „Ar trebui să se regăsească în școală, într-un fel sau altul”

Cu ce mai rămân elevii la terminarea liceului? Fizica, chimia sau biologia și geografia ar urma să fie eliminate din programă, logica și psihologia nu se vor mai studia deloc

abonare newsletter