Educație

Avertismentul rectorul UBB Cluj, Daniel David, despre atacurile din Serbia: „Se poate întâmpla și în România”

Rectorul UBB Cluj, Daniel David, consideră că ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România.

Rectorul UBB Cluj, Daniel David, consideră că ce s-a întâmplat în Serbia se poate întâmpla și în România/ Foto: Universitatea Babeș-Bolyai - Facebook

 

 


Un adolescent în vârstă de 13 ani și-a ucis 8 colegi și un agent de pază și a rănit alte șapte persoane, într-un atac armat comis la școala din Belgrad în care învăța. 

 


Masacrul care a șocat Serbia a avut reacții puternice și în România unde evoluțiile sociale sunt similare cu cele din țara vecină, spune Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și rectorul UBB. 

„Noi ne uităm la Serbia, vedem Serbia oarecum într-o cultură similară cu noi și de aceea suntem mai reactivi și mai șocați de ceea ce se întâmplă. Dacă ne uităm însă la nivel internațional și ne raportăm la țări pe care le vedem de multe ori ca model de democrație, precum Statele Unite ale Americii, astfel de cazuri au fost multe și n-am avut o reacție atât de de puternică. Cred că în Serbia se întâmplă, printre altele, ce se întâmplă și în România.


Ambele țări se află într-o fază de emancipare. Oamenii se află într-o fază de emancipare. Faza de emancipare vine pe un fond în care instituțiile sunt slăbite. Când vrei ca vocea ta să fie ascultată, se aude și vocea celui bun, și vocea celui rău, se aude și vocea bunului simț, și vocea tupeului și a agresivității. Și când vii pe un fond de instituții slabe, încă neconstruite după standarde moderne, apar astfel de lucruri. Să știți că în toată lumea apar probleme de acest tip. Important este la ce nivel le ținem, adică trebuie să le ducem întotdeauna la nivelul minimal și foarte important ce facem, care e modalitatea de reacție atunci când apar. Asta putem să facem”, a declarat Daniel David în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

„Se poate întâmpla, nu trebuie să trăim într-o iluzie”

Rectorul UBB Cluj a fost întrebat dacă o tragedie ca în Serbia se poate întâmpla în România. Potrivit lui Daniel David se poate întâmpla și la noi în țară un astfel de atac, iar atenția ar trebui focusată pe prevenție.


„Da, se poate întâmpla. Așa cum spuneam, nu trebuie să trăim într-o iluzie. Important este cum ne comportăm pentru a preveni astfel de lucruri sau dacă «Doamne ferește» apar, să avem reacții care să minimizeze consecințele. 

Nu trebuie să trăim într-o iluzie. Când începi să ai acces la arme și la noi se poate, nu? Foarte mulți au acces la arme pentru vânătoare, le țin în casă. Ați văzut nu știu câte emisiuni. Au fost și discuții când au avut acces copiii, n-au fost îngrijite, ca să spun așa, n-au fost puse unde trebuie, n-au fost protejate. În condițiile în care copiii, alături de părinți, sunt tot mai emancipați, nu mai au toleranță la frustrare, nu mai fac diferența între a fi asertivi și a fi agresivi. Asertivitatea înseamnă că te bați pentru drepturile tale, dar să recunoști și accepți drepturile celorlalți. Agresivitatea înseamnă că te bați pentru drepturile tale, călcând în picioare drepturile altora. Noi nu facem această diferență. Școala românească cu siguranță nu este pregătită să facă față unor astfel de fenomene care pot să apară”, a adăugat rectorul UBB Cluj.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Un elev de 14 ani a deschis focul într-o școală din Belgrad. 8 elevi și un agent de pază au fost omorâți. VIDEO

România, țară cu profil colectivist. Daniel David: Unele instituții publice se laudă că sunt ca o familie

Ultimele Stiri
abonare newsletter