Educație

Exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu, reintrodusă în proiectele legilor Educației

Parlamentarii au votat vineri, în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, pentru introducerea unui amendament în proiectele legilor Educației prin care elevii să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave.

Parlamentarii au votat vineri, în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, pentru introducerea unui amendament în proiectele legilor Educației prin care elevii să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave/ Foto: pixabay.com Parlamentarii au votat vineri, în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, pentru introducerea unui amendament în proiectele legilor Educației prin care elevii să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave/ Foto: pixabay.com

 

 


 

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis, vineri, la dezbaterea proiectului legii învăţământului preuniversitar, ca elevii din învăţământul obligatoriu să poată fi exmatriculaţi în situaţii grave.


 

Proiectul propus de Guvern prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor din învăţământul obligatoriu.


Potrivit amendamentului PSD, PNL şi minorităţi aprobat în comisie, „exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari”.

„Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare”

„Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie”, mai prevede textul aprobat.


Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, cu acordul ministrului Educaţiei, Ligia Deca, mai multe amendamente, cele mai multe propuse de PSD. Unul dintre amendamentele acceptate prevede modificarea numărului minim de elevi şi preşcolari de la care se organizează şi funcţionează unităţile de învăţământ.

În sens sens, la propunerea PSD, grădiniţele şi creşele vor putea funcţiona cu un număr minim de 140 de preşcolari şi/sau antepreşcolari, faţă de 150 cât se propune în proiectul Guvernului, iar unităţile de învăţământ postliceal vor putea funcţiona cu un număr minim de 100 de elevi.


Totodată, potrivit textelor propuse de Guvern, unităţile de învăţământ vor putea funcţiona cu minimum 300 elevi, cele de învăţământ liceal şi tehnologic dual, cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităţilor de învăţământ special. Unul dintre articolele mai dezbătute a fost cel privind formele de organizare a învăţământului, reprezentanţii PSD propunând să fie şi varianta învăţământului la domiciliu, dar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a respins această variantă.

„Nu considerăm că homeschooling este o opţiune fericită pentru asigurarea învăţământului în acest moment”, a precizat Deca.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au început, joi, dezbaterile pe amendamentele depuse la acest proiect. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legile Educației intră în avizare ministerială. Ciucă: „Nu mai târziu de şedinţa din 23 martie să aprobăm la nivelul Guvernului”

De ce minorii pot ajunge agresori. Sub 50% dintre profesori spun că știu ce au de făcut în cazul actelor de agresiune care se petrec în școală

Ultimele Stiri
abonare newsletter