Educație

Simulare Bacalaureat 2023. Peste 4.000 de elevi din Cluj susțin LUNI prima probă scrisă

În județul Cluj, 4.208 elevi ai claselor a XII-a și a XIII-a vor susține, începând de luni, 27 martie 2023, simularea județeană a Examenului Național de Bacalaureat 2023.

Simulare Bacalaureat 2023 / Foto: depositphotos.cm Simulare Bacalaureat 2023 / Foto: depositphotos.cm

 

 


Simularea examenului național de Bacalaureat începe luni, 27 martie 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura română.  Marți, 28 martie 2023, va avea loc proba obligatorie a profilului, urmată de proba la alegere a profilului și a specializării care se se va desfășura miercuri, 29 martie 2023.

 


Joi, 30 martie 2023, elevii claselor a XII-a, care studiază în limba minorităților naționale vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Simularea probelor scrise în cadrul examenului național de Bacalaureat 2023, pentru cei 4.208 elevi se desfășoară în 64 de școli din județul Cluj, dintre care 2.680 de elevi provin din școli din municipiul Cluj-Napoca.


Când află elevii rezultatele

Evaluarea lucrărilor se realizează la nivelul unității de proveniență a elevilor, iar rezultatele vor fi comunicate în 6 aprilie 2023.

„În conformitate cu legislația în vigoare, comunicată unităților de învățământ preuniversitar, rezultatele obținute la simularea examenului național de Bacalaureat 2023 nu se contestă, nu vor fi publice și nu vor fi afișate. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele pot fi trecute în catalog. Nota fiecărei lucrări din cadrul simulării județene a examenului național de Bacalaureat 2023 se stabilește în conformitate cu prevederile art.12, alin. (1) și (2) din O.M.E., nr. 5242/31 august 2022, privind organizarea și desfășurarea examenului național de Bacalaureat-în anul școlar 2022-2023”, transmite Inspectoratul Școlar Județean.


Cum se desfășoară simularea la BAC

Probele încep la ora 9:00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Elevii vor fi așezați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe unitate școlară.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de clasă în care se vor susține probele scrise din cadrul simulării județene a examenului național de Bacalaureat 2023 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video și audio.


Pentru rezolvarea subiectelor, elevii claselor a XII-a/a XIII-a vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. În acord cu prevederile legale în vigoare, comisiile din unitățile de învățământ preuniversitar în care se desfășoară simulările județene ale examenelor naționale îndeplinesc atribuții specifice și asigură organizarea și desfășurarea optimă a întregului proces.

„Rezultatele obținute de către elevi la simularea examenului național de Bacalaureat, sesiunea martie 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei școli în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Cele 28 de cazuri speciale vor fi gestionate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, din județul Cluj, potrivit  Procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale”, potrivit IȘJ Cluj.

Subiecte și bareme

Simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2023 se organizează la următoarele disciplinele: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor şi a competențelor asociate acestora, conform programelor de examen valabile pentru examenul național de Bacalaureat 2023 aprobate de Ministerul Educației. Acestea pot fi consultate accesând următorul link: http://subiecte.edu.ro/2023/bacalaureat/legislatie/.

Subiectele și baremele se afișează în fiecare zi cu probă de examen, la ora 15:00, aici. Alte informații utile sunt publicate în ghidul disponibil aici.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Religia, disciplină la examenul de Bacalaureat? Cultele religioase solicită introducerea materiei pe listă

Oficial. Când se va organiza Bacalaureatul în 2023? Calendarul examenului

Ultimele Stiri
abonare newsletter