Educație

Exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu, interzisă în proiectul legii educației

Exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu este interzisă în proiectul Legii Educației, a ministrului Educației Ligia Deca, în varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023.

Exmatricularea din învățământul obligatoriu devine interzisă / Foto: Facebook - Emil Boc Exmatricularea din învățământul obligatoriu devine interzisă / Foto: Facebook - Emil Boc

 

 


Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar nu mai cuprinde în prezent prevederea care permitea exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu, scrie edupedu.ro.

 


Art. 13 – „(2) Este interzisă exmatricularea preșcolarilor și a elevilor din învățământul obligatoriu”, conform proiectului de lege.

Învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal, după cum este menționat în proiectul de lege.


„Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arăta într-un comunicat din vară al Ministerului Educației.

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a școlilor (ROFUIP) stabilește, la art. 120 (1), și condițiile în care elevii sunt declarați repetenți. La litera e) sunt menționați elevii din învățământul postliceal care pot fi exmatriculați: „elevii exmatriculați din învățământul postliceal, cu drept de reînscriere”; acestora li se înscrie în documentele școlare „Repetent prin exmatriculare, cu drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ sau în altă unitate de învățământ”.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Religia, disciplină la examenul de Bacalaureat? Cultele religioase solicită introducerea materiei pe listă

Un laborator de la UMF Cluj va depista 32 de boli rare la nou-născuți. Specialist: „Lipsa de diagnostic duce la deces sau o tragedie”

Ultimele Stiri
abonare newsletter