Educație

UBB nu îl dă în judecată pe Lucian Bode, pentru retragerea titlului de doctor: „Nu sunt argumente pentru o astfel de susținere”

UBB nu are competențe pentru retragerea titlului de doctor a ministrului de Interne Lucian Bode și nu îl va acționa în instanță.

UBB nu îl dă în judecată pe Lucian Bode, pentru retragerea titlului de doctor/captură foto Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com UBB nu îl dă în judecată pe Lucian Bode, pentru retragerea titlului de doctor/captură foto Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Tribunalul din Sălaj a respins, marți, ca nefondată cererea prin care ministrul de Interne, Lucian Bode, a încercat să blocheze a doua verificare a tezei sale de doctorat în cadrul Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

 


Potrivit președintelui Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, profesorul Dacian Dragoș, solicitarea de retragere a titlului de doctor al lui Lucian Bode nu intră în competența UBB, măsură ce ar fi „ilegală”. Cel mult, universitatea clujeană poate cere retreagere diplomei de doctor. Altfel, titlul de doctor este acordat de către Ministerul Educației. Prin urmare, decizia de a-l acționa în instanță pe ministrul Lucian Bode, măsură propusă recent de jurnalista Emilia Șercan, nu se susține, spun reprezentanții universității. 

„După cum am mai explicat acest lucru, ar fi ilegal, nu avem competența să facem acest lucru. Este foarte clar stabilită competența, cine poate să ceară retragerea titlului. Doar ministerul poate să facă acest lucru. 


Este aceeași procedură ca la acordarea titlului. Titlul este acordat de minister, iar diploma de doctor este acordată ulterior de universitate. Pe baza acesteia putem eventual să cerem retragerea diplomei, dar altfel ar fi ilegal”, a declarat, marți, președintele Comisiei de Etică a UBB, pentru Euronews România, citat de g4media.ro

Totodată, Dacian Dragoș a declarat că nu este de acord cu punctul de vedere al Emiliei Șercan, care a afirmat că UBB ar putea să îl acționeze în instanță pe Lucian Bode:


„Nu suntem de acord. I-am explicat și doamnei Șercan. Nu sunt argumente pentru o astfel de susținere. E declarația dânsei”, a explicat Dacian Dragoș.

După decizia de marți a Tribunalului Sălaj, Lucian Bode a depus o nouă plângere pentru desființarea hotărârii prin care s-a constatat că teza sa de doctorat este „profund viciată”.


Referitor la acest aspect, președintele Comisiei de Etică a UBB susține că demersul lui Bode este nefondat. 

„În principiu instanța s-a pronunțat și asupra hotărârii adoptate de noi în final, pentru că asta au cerut avocații domnului Bode, să se extindă cererea de suspendare și la rezultatul procedurii. 

Deci nu văd ce ar mai putea să ceară acum, odată ce instanța a spus că nu se impune suspendarea hotărârii de autosesizare. Noi considerăm că hotărârea este legală după cum a stabilit și instanța parțial. 

Atunci când se judecă o cerere de suspendare a unei hotărâri, într-un fel se antamează și fondul. Dacă nu s-a dispus suspendarea, bănuim că nu sunt indicii de ilegalitate”, a declarat Dacian Dragoș.

În urmă cu o săptămână, jurnalista Emilia Șercan arăta ce pași poate face UBB în «cazul Bode». Astfel, potrivit acesteia, universitatea ar trebui să îl acționeze în instanță (contencios administrativ) atât pe ministrul de Interne (PNL) Lucian Bode, cât și ministerul Educației, care este emitentul titlului de doctor.

În același timp, profesorii UBB și-au exprimat public susținerea față de universitatea clujeană și arătau limitele legale în care este nevoită să se încadreze instituția de învățământ superior în gestionarea unei asemenea situații. 

CITEȘTE ȘI:

Câștig de cauză, în primă instanță, pentru Universitatea Babeș-Bolyai, în cazul plagiatului lui Bode. Ministrul a depus o nouă plângere

Emilia Șercan: „UBB ar trebui să îl dea în judecată pe dr. Bode”. Profesorii clujeni, solidari cu măsurile adoptate de universitate

Daniel David, despre acțiunea în instanță deschisă de ministrul Lucian Bode: „UBB nu va fi instrumentalizată nici de factori populari, nici de natură politică”

Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții

Ultimele Stiri
abonare newsletter