Educație

Emilia Șercan, critici la adresa UBB Cluj: „S-a raportat la «cazul Bode» în cheie politică mai mult decât etică”

Comisia de etică a UBB Cluj a confirmat miercuri că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este plagiată și a cerut corectarea plagiatului. Jurnalista Emilia Șercan critică măsura, arătând că UBB „s-a plasat de partea plagiatorului și nu a integrității academice”.

Emilia Sercan critică UBB, după verdictul dat în cazul doctoratului lui Bode. Sursa: Emilia Sercan/ Facebook Emilia Sercan critică UBB, după verdictul dat în cazul doctoratului lui Bode. Sursa: Emilia Sercan/ Facebook

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a confrimat miercuri că teza de doctorat a ministrului Lucian Bode este plagiată și cere corectarea erorilor și retragerea cărții publicate pe baza tezei. Comisia va sesiza CNATDCU și Consiliul Național de Etică a Cercetării pentru demersuri suplimentare, însă arată că nu poate retrage titlul de doctor al ministrului.

 


„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate.  În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, a transmis UBB Cluj, miercuri.

„A preferat să îl apere pe Bode”

Emilia Șercan, jurnalista care a descoperit plagiatul ministrului Lucian Bode a reacționat la scurt timp de la publicarea concluziilor. Ea a criticat măsura propusă de UBB, cea de corectare a plagiatului, și acuză UBB că „s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorului și nu a integrității academice”.


„Dr. Bode e plagiator în mod oficial. Comisia de Etică a UBB confirmă dezvăluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode: teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiată și cere editurii care a publicat cartea lui dr. Bode - CA Publishing, care i-a aparținut conducătorului științific al lui Bode, Adrian Ivan, rectorul SRI - retragerea acesteia. 

Totuși, și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului. 


Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorului și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde. 

S-a raportat la «cazul Bode» în cheie politică mai mult decât etică”, a afirmat Emilia Șercan. 


Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, a fost reanalizată de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după ce Emilia Șercan a publicat o analiză în care arată că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene.

Deși comisia arăta că a identificat mai multe elemente de citare eronată și plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, ministrul a reacționat la publicarea deciziei UBB, spunând că lucrarea sa este în regulă. 

Ministrul a dat în judecată Universitatea Babeș-Bolyai

Lucian Bode, ministrul de Interne (PNL), a contestat în instanță hotărârea prin care Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) s-a autosesizat în privința tezei sale de doctorat, cooptând în comisia de analiză a acuzațiilor de plagiat doi experți internaționali.

Astfel, Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a UBB, într-o încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat, semnalează publicația Pressone.

„Procesul a fost deschis la Tribunalul Sălaj, în fieful său și al susținătorului său de la pădure, și vizează suspendarea hotărârii prin care Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat în urma dezvăluirii prin care am arătat că în teza lui dr. Bode există cel puțin 18,5% de conținut plagiat, la care se adaugă 6 grafice plagiate și alte 30 citate incorect”, notează jurnalista Emilia Șercan într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

CITEȘTE ȘI:

Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții

Ultimele Stiri
abonare newsletter