Educație

„Engleza” îndoielnică a ministrului Bode. Emilia Șercan: „Nu am găsit nicio dovadă că dr. Bode vorbește limba engleză”

Chiar dacă potrivit datelor din CV-ul lui Lucian Bode reiese că ministrul de Interne vorbește engleza la un nivel mediu, jurnalista Emilia Șercan arată că nu există dovezi video sau audio că Bode ar vorbi limba engleză.

Emilia Șercan: Nu există dovezi privind „engleza” lui Bode/ sursa Foto: Emilia Sercan Facebook.com Emilia Șercan: Nu există dovezi privind „engleza” lui Bode/ sursa Foto: Emilia Sercan Facebook.com

 

 


Lucian Bode a reacționat, joi, la acuzațiile Emiliei Șercan, potrivit căreia ar fi plagiat 18,5% din teza de doctorat, nu 2,9%. Astfel, Bode a declarat că nu dorește să se pronunțe în privința noilor acuzații de plagiat masiv, afirmând că analiza tezei sale de doctorat revine instituțiilor abilitate. 

Însă, tocmai liberalii sunt cei care au „distrus” aceste instituții, notează Emilia Șercan. 


După cum arată jurnalista Emilia Șercan, nu există probe care să confirme faptul că ministrul Lucian Bode vorbește, fie și la un nivel mediu, limba engleză. 

În plus, după cum semnalează Șercan, doctoratul lui Lucian Bode pare să fi fost realizat de două persoane diferite 


„Câteva observații în legătură cu teza de doctorat plagiată a lui dr. Bode. 

  •  Nu am reușit să găsesc nicio dovadă video/audio că dr. Bode vorbește limba engleză. În CV-urile politice această informație nu există. Într-un singur CV, aflat la UBB, scrie că citește/ascultă engleză nivel B2 și că vorbește nivel B1. 
  • Aparent, teza a fost scrisă de două persoane diferite pentru că există două stiluri diferite de redactare. Chiar și traducerea din engleză în română diferă din punct de vedere al calității. Un mic exemplu: în prima parte, în porțiunile în care s-au tradus din engleză formulări de genul „the 1990s”, în teza lui dr. Bode scrie „anii 1990”, iar în partea a doua e scris „anii ’90”, așa cum corect se transpune în limba noastră acest lucru. 
  • Probabil a existat cineva care a dat o citire tezei cap coadă, pentru că „parametri” e scris și corect, și greșit, prin dublarea „i”-ului care marchează pluralul, adică „parametrii”: „anumiți parametrii se materializează”, „celor legate de parametrii și dimensiuni economice”, „în raport cu alți parametrii economici”, notează Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook. 

Liberalii au „distrus” instituțiile care analizează doctoratele

Ministrul de interne, Lucian Bode a declarat, joi, că nu dorește să se pronunțe în legătură cu acuzațiile Emilei Șercan, potrivit căreia ar fi plagiat 18, 5% din teza de doctorat, nu 2, 9%, și că „pentru analizele valide, există legi, există instituții abilitate, care trebuie să își facă treaba”.


Însă, după cum semnalează Emilia Șercan, tocmai liberalii sunt cei care au făcut ca mecanismele și instituțiile de verificare a lucrărilor de doctorat să fie inoperabile. 

„Puși să aibă o reacție politică, ieri, liberalii au zis în cor, începând cu însuși dr. Bode - semn al punctajului de la partid - că să lăsăm instituțiile să se pronunțe. 


Ei bine, taman liberalii să spună așa ceva este re-vol-tă-tor, sfi-dă-tor, o-braz-nic și dis-pre-țu-i-tor. 

Ei au distrus din punct de vedere juridic toate mecanismele și instituțiile care puteau analiza tezele de doctorat și care puteau decide dacă o teză este sau nu plagiată - cu mâna dublului academician plagiator Sorin Cîmpeanu – și acum spun că să vină instituțiile să-l verifice pe dr. Bode! 

Păi, care instituții, tovarăși liberali, care? Ia numiți-le ca să le cunoaștem și noi”, a notat jurnalista Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook. 

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai, potrivit rectorului UBB, Daniel David. Anunțul vine după ce Emilia Șercan a publicat, joi, o analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene.

CITEȘTE ȘI:

Bode reacționează la acuzațiile de plagiat masiv: „Sunt în Berlin, mă concentrez pe Schengen”

UBB reia analiza tezei de doctorat a lui Lucian Bode și cere ajutor de la experți internaționali

Ultimele Stiri
abonare newsletter