Educație

CNCD a amendat Ministerul Educației pentru ca a tăiat bursele elevilor. Sanctiunea e ridicol de mică, doar 10.000 de lei!

Consiliul Național de Combatere a Discriminării (CNCD) sancționează cu 10.000 de lei Ministerul Educației din cauza tăierii burselor de ajutor social ale elevilor din mediul rural și ale elevilor de clasa a V-a.

în imagine: Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației/ FOTO: Ministerul Educației-Romania/Facebook.com în imagine: Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației/ FOTO: Ministerul Educației-Romania/Facebook.com

 

 


CNCD amendează Ministerul Educației: Elevii cer bursele înapoi!

 


Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis, miercuri, sancționarea Ministerului Educației cu amendă de 10.000 de lei pentru ordinul de ministru adoptat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a tăiat bursele de ajutor social ale elevilor din mediul rural și ale elevilor de clasa a V-a, anunță Asociația Elevilor din Constanța printr-un comunicat.

Asociațiile de elevi au solicitat, atât public cât și sub forma unor plângeri prealabile, noului ministru al educației Ligia Deca să revoce ordinul și să dea înapoi bursele elevilor.


„Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix,  fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenței decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Salutăm decizia CNCD de a se autosesiza în cazul burselor și de a amenda Ministerul Educației”, arată reprezentanții asociației. 

Aociațiile de elevi au solicitat ministrului Educației Ligia Deca să revoce ordinul adoptat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu.


„În contextul deciziei Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și a reafirmării caracterului profund discriminatoriu și nelegal al ordinului, solicităm ferm ministrului educației Ligia Deca să nu conteste sancțiunea CNCD, să recunoască public faptul că ordinul a fost nelegal, să nu mai apere greșelile fostului ministru Sorin Cîmpeanu și să revoce ordinul”, au transmis asociațiile de elevi. 

Printr-un ordin de ministru din septembrie 2022, bursele rurale pentru liceeni și bursele de merit pentru elevii de clasa a V-a au fost eliminate. 


Organizaţia Salvaţi Copiii România a condamnat ulterior eliminarea bursei de merit pentru clasa a V-a şi a bursei de ajutor social pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, decise de Ministerul Educaţiei prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022.

Potrivit organizației, inechitatea sistemului de educaţie şi abandonul şcolar au devenit cronice în lipsa unor măsuri integrate de reducere. În 2019/2020 au abandonat școala 35.259 de elevi, dintre care 20.878 din ciclul primar şi gimnazial şi 14.381 din învăţământul liceal.

Ministerul Educației a fost sancționat cu 10.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în privința ordinului ce vizează criteriile de acordare a burselor.

 

CITEȘTE ȘI:

Eliminarea bursei de merit pentru clasa a V-a și a bursei de ajutor social pentru cei din mediul rural poate agrava abandonul școlar

Ultimele Stiri
abonare newsletter