Educație

Elevii de liceu vor studia o nouă disciplină dedicată istoriei recente a României. Materia va intra în programa școlară de anul viitor

O nouă materie de studiu ar putea intra în programa școlară 2023-2024. Elevii vor avea posibilitatea să dobândească noi cunoștințe despre istoria recentă a României.

O nouă materie în programa scolară pentru elevii de liceu/ sursa foto: portalinvatamant.ro O nouă materie în programa scolară pentru elevii de liceu/ sursa foto: portalinvatamant.ro

 

 


Monitorulcj.ro semnala luna trecută proiectul inedit privind introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului „Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989 şi a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România”, care a fost trimis la Președinție spre promulgare.

 


Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care introduce disciplina „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” în programa de liceu, informează g4media.ro

Propunerea legislativă a fost inițiată de Marilen Pirtea (PNL), rectorul Universitatea de Vest din Timișoara și adoptată în luna mai de Parlament.


„După mai bine de treizeci de ani de la Revoluţia Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului iniţial al timişorenilor eroi care au pornit Revoluţia ca mişcare socială şi politică”, afirma prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, după votul din Parlament.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare introducerea în curricula şcolară/planurile-cadru de liceu a disciplinei „Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989 şi a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România”, în scopul asigurării unei bune informări a elevilor despre cel mai important moment revoluţionar al istoriei noastre recente. Programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru această disciplină se vor elabora de către Ministerul Educaţiei, în colaborare cu reprezentanţii organizaţiilor de revoluţionari.


Cadrele didactice care predau disciplina pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate, se mai arată în lege.

Potrivit documentației promulgate de Președinte, până la începutul anului școlar 2023 – 2024, Ministerul Educației va emite ordinul de ministru cuprinzând decizia de introducere a disciplinei în programa școlară de anul viitor.


Noua disciplină va fi introdusă în materia de studiu la decizia școlii, pentru clasele a XII-a/a XIII-a din învățământul liceal și va avea un caracter opțional.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.

În imagine: captură proiect de lege privind introducerea materiei „Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989…” în programa școlară./ sursa: cdep.ro

 

Elevii ar putea învăța și despre „Cultură și tradiții românești”

Pe lângă disciplina dedicată istoriei Revoluției din 1989, elevii ar putea învăța o nouă materie - „Cultură și tradiții românești”, la inițiativa reprezentanților partidului AUR.

Scopul proiectului – „Menținerea identității naționale”

Scopul inițiativei legislative propuse de parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor are în vedere păstrarea identității naționale. 

„De fapt, scopul este menținerea identității naționale iar în expunerea de motive am avut și următorul paragraf:

«Observând că anumite direcții trasate de către Uniunea Europeană au ca efect suprimarea și pierderea identității fiecărui stat, este necesar ca autoritățile competente să ia toate măsurile care se impun, în așa fel încât tradiția și cultura să dăinuie indiferent de schimbările cu care poporul român se confruntă»”, semnala recent Goerge Simion într-un comentariu pe pagina sa de Facebook. 

Proiectul pentru modificarea Legii educației prevede includerea în trunchiul comun al materiilor care sunt obligatorii pentru toți elevii și a disciplinei „Cultură și tradiții românești”. 

Însă nu doar elevii vor trebui să dea piept cu o nouă materie. Profesorii, de asemenea, vor beneficia de cursuri de perfecționare despre cultura și tradițiile românești pentru dobândirea de competențe specifice. 

Inflație a disciplinelor specifice ideologiilor moderne

Potrivit deputatului clujean AUR, Alin Coleșa, care este unul dintre semnatarii acestui proiect de lege, guvernările succesive PSD și PNL au determinat în timp, o reducere a interesului pentru cultura și valorile românești. Mai mult, materiile specifice ideologiilor moderne sunt în trend, după cum arată Alin Coleșa.

Istoria României are tot mai puține ore de studiu, astfel încât totul devine atât de fragmentat și concentrat încât este neinteligibil pentru elevi. Mai mult, se dorește comasarea istoriei cu geografia României astfel încât numărul de ore să fie și mai mic, iar modul de prezentare și mai haotic.

Aceeași situație este în cazul studiului limbii și literaturii române, ale cărei număr de ore a scăzut în mod constant în ultimii ani. La fel se întâmplă cu materiile clasice cum ar fi matematica sau fizica. În schimb avem o inflație de materii specifice ideologiilor moderne, de inspirație neo-marxistă - educație sexuală, socială, tehnologică, de mediu, șamd.”, declara recent deputatul Alin Coleșa (AUR Cluj) pentru monitorulcj.ro

Noua materie școlară propune învățarea de către copii a unor noțiuni legate de „arta meșteșugărească, cea care presupune ceramica, obiectele din lemn, țesăturile, broderiile și, nu în ultimul rând, bucătăria tipic românească, atât de apreciată de fiecare turist care ne trece granița”, plus proverbe și zicători românești. 

CITEȘTE ȘI:

O nouă disciplină școlară: Cultură și tradiții românești. Deputat AUR Cluj: „Avem o inflație de materii de inspirație neo-marxistă...”

abonare newsletter