Educație

Clujul are cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională 2022. Ministrul Educației: „Doar 6% dintre elevi știu să scrie corect în limba română”

Ministrul Educației a prezentat date referitoare la rezultatele Evaluării Naționale de anul acesta. În top, trei județe care au luat medie peste 5 sunt Cluj, București și Brăila.

 

Rezultatele de la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate pe evaluare.edu.ro. Rezultatele la Evaluare Națională sunt publicate în format anonimizat ceea ce înseamnă că pe pagina online dedicată rezultatelor de la Evaluare Națională 2022 apar coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Evaluarea Națională a primit anterior afișării rezultatelor codul specific.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Fiecare elev trebuie să introducă codul primit de la școală pentru a vedea notele pe care le-a obținut la probe. Tabelul de pe edu.ro conține „codul candidatului”, „școala de proveniență”,„nota”, nota de la „contestație” și „nota finală”. La final este „media la Evaluarea Națională”.

Contestații Evaluare Națională 2021

Elevii nemulțumiți de notele primite la Evaluarea Națională 2022 pot depune contestații joi, 23 iunie, între orele 16:00 și 19:00 și vineri, 24 iunie, între orele 8:00 și 12:00. Contestațiile pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise și prin mijloace electronice, la o adresă care va fi comunicată candidaților.


Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022, după contestații, vor fi afișate pe 30 iunie.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, i-a felicitat pe elevii care au susținut Evaluarea Națională anul acesta. Acesta a anunțat, joi, într-o conferință de presă că peste 82% dintre elevi au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională din acest an.


Evaluarea națională 2022 a dat bătăi de cap absolvenților din Teleorman, care s-au aflat pe ultimul loc la promovabilitate. La polul opus s-a aflat Cluj, fiind pe podium la procentul de promovare.

“Cea mai mică pondere a notelor peste cinci a fost Teleorman 71,8%. Cea mai mare a avut-o Clujul 92,7 %, București 91,6 % la sută, Brăila 91%. Din păcate se confirmă slaba calitate a învățământului în mediul rural, acolo unde am avut de trei ori mai multe medii sub 5 față de mediul urban. Numărul mediilor de peste 5 este la un maxim absolut în raport cu ultimii 10 ani, peste 82%, 122.166 de elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestații", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. 


La limba română, note peste 5 sunt 85,9%, față de 84% anul trecut.

La matematică note peste 5 sunt 77,5%, față de 67,4% anul trecut.


Cîmpeanu a spus că au fost 155.561 de candidați înscriși și că este un număr mai mare decât în 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021, „mult mai mare". „Este cu 24.000 mai mare decât numărul candidaților înscriși anul trecut", a spus ministrul.

„Am avut prezenți 144.494, cu 25.000 mai mult decât anul trecut", a mai spus Cîmpeanu, potrivit căruia a fost o prezență de 95,5% față de cei înscriși.

Evaluare națională: 6% dintre elevi știu să scrie corect în limba română 

6% dintre elevi știu să scrie corect în limba română atunci când sunt puși să conjuge verbe, iar 15% din ei nu știu că înmulțirea e o operație care se face înaintea scăderii sau a adunării.

„Itemul 8 de la subiectul 1B a creat grave probleme, numai 6% au rezolvat corect acest exercițiu care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, numai 6% din elevi au reușit să scrie corect românește. Verbele a fi sau a vrea nu au putut fi conjugate, 14% din elevi nu știu să scrie corect forma cerută. Doar 40% din elevi știu să identifice corect verbele, iar 58% din elevi au probleme de scriere și punctuație", a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Amintim că anul trecut au fost 120 de medii de 10 la Evaluarea Națională 2021, cele mai multe înregistrate atunci în județul Cluj (15 elevi cu media maximă), urmat de București și de Timiș. În urmă cu 2 ani au fost 892 de medii de 10 în toată țara, un record pentru Evaluarea Națională.

CITEȘTE ȘI:

Elevii claselor a VIII-a încheie cursurile vineri. VEZI calendarul examenelor de Evaluare Națională

6.059 elevi din clasele a VI-a din Cluj susțin probele scrise la Evaluarea Națională, sesiunea mai 2022

Subiectele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor fi adaptate pentru ultimii doi ani de pandemie

Ultimele Stiri
abonare newsletter