Economie

De ce sunt atât de scumpe apartamentele din Cluj? „Când un sens giratoriu costă 2 milioane de euro, investitorul trebuie să își scoată banii”

Prețurile apartamentelor din Cluj sunt atât de mari pentru că și investițiile sunt pe măsură. Exemplul oferit de vicepreședintele USR Cluj este sensul giratoriu de pe Frunzișului care are costuri de 2 milioane de euro.

 

 


Prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca sunt foarte mari, comparativ cu alte orașe la fel de dezvoltate din România. Dar de ce sunt atât de mari prețurile în Cluj-Napoca?

 


Vicepreședintele USR Cluj, George Trif a făcut o postare pe Facebook despre cel mai scump sens giratoriu din Cluj, și anume cel de pe strada Frunzișului, care are un cost estimat de 2 milioane de euro.

George Trif a spus că pentru a înțelege de ce imobliarele sunt atât de scumpe în Cluj-Napoca este suficient să ne uităm la această investiție, care va fi suportată integral de investitorul privat. Cu alte cuvinte, sensul giratoriu va fi plătit de cei 228 de cumpărători de apartamente din blocurile din zona respectivă.


„Ca să înțelegem de ce sunt imobiliarele atât de scumpe în Cluj-Napoca e suficient să ne uităm la cum se face cel mai nou sens giratoriu de pe domeniul public, pe str. Frunzișului:

- 212 piloni forați,
- 100.000 de tone excavate,
- 2 milioane de euro cost estimat.


E considerat cel mai scump sens giratoriu din Cluj! Deși e o lucrare de infrastructură pe domeniul public, costul și realizarea lui sunt suportate integral de investorul privat, care realizează blocurile din zonă.

Mai bine spus, sensul giratoriu e plătit de cumpărătorii celor 228 de apartamente din blocurile ce nu vor fi recepționate fără realizarea lui”, a scris pe Facebook George Trif, vicepreședinte USR Cluj.


George Trif a subliniat că investitorii privați nu fac treaba administrației locale fără a-și recupera banii. Vicepreședintele USR Cluj a spus că prețul metrului pătrat nu este stabilit de „calitatea vieții”, ci de cerea de pe piață.

„Sper că nu își imaginează cineva că investitorii privați fac treaba administrației și construiesc infrastructură rutieră pe domeniul public gratuit, fără să își recupereze banii de undeva. E normal să își recupereze banii investiți!

Exemplele pot continua, dar e important să înțelegem că prețul pe metru pătrat nu e influențat doar de „calitatea vieții” așa cum se declară prin presă, ci, în principiu, de cerere și ofertă, și implicit modul în care e controlată oferta pentru a satisface cererea”, a mai subliniat George Trif.

Cluj-Napoca are cele mai scumpe apartamente din țară!

Cluj-Napoca depășește cu mult Bucureștiul la prețul apartamentelor în 2021. Cluj-Napoca se situează pe primul loc în topul orașelor din România cu cele mai scumpe apartamente.

Locuințele se scumpesc de la lună la lună. Topul este format din șase orașe și merge pe criteriul prețului per metru pătrat:

1. Cluj-Napoca 1.900 euro/mp
2. București 1.430 euro/mp
3. Timișoara 1.320 euro/mp
4. Brașov 1.300 euro/mp
5. Constanța 1.290 euro/mp
6. Iași 1.120 euro/mp

Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca sunt mult mai mari față de alte zone din România, metrul pătrat aici fiind cu aproximativ 400 de euro mai scump față de alte orașe la fel de dezvoltate, însă cererea este cea care stabilește prețul. În ultimii ani, Clujul a cunoscut o explozie în ceea ce privește dezvoltarea imobliară, iar cererea a crescut odată cu numeroasele proiecte de investiții din municipiu.

CITEȘTE ȘI:

Topul chiriilor din Cluj! Chiria unui apartament de lux ajunge chiar și la 1.000 de euro

Ultimele Stiri
abonare newsletter