Actualitate

Scad prețurile la apartamente. Unde e cel mai rentabil să îți cumperi apartament în Cluj?

În piața imobiliară din Cluj, primul trimestru din an se încheie cu o scădere a prețurilor apartamentelor de vânzare în multe dintre cartiere.

 

 


Primul trimestru din acest an, în ce privește piața imobiliară din Cluj, a fost unul tumultos, dar care se termină cu unele ieftiniri ale apartamentelor de vânzare. Acest lucru le-a prins bine agenților imobiliari, care nu au avut parte de același noroc anul trecut pe vremea aceasta, sfârșitul primului trimestru sincronizându-se cu începutul pandemiei.

Per total, intențiile de tranzacționare au înregistrat o dinamică stabilă față de luna anterioară, și o creștere accentuată față de perioada similară a anului trecut, când contextul de atunci ducea la o încetinire abruptă a activității. Așadar, putem vorbi de un prim trimestru în care piața și-a reintrat complet în ritm.” au explicat cei de la Blitz Imobiliare.


Ieftiniri la apartamentele de vânzare

Conform Blitz, prețurile în ce privesc apartamentele de vânzare din Cluj au scăzut moderat cu 3,37%, făcând ca prețul mediu de achiziționare al unui metru pătrat, la nivelul municipiului, să ajungă la 1.579 euro/mp.

Comparativ cu luna februarie, când a fost o creștere de 2,27%, datorită cererii mai crescute a clienților, în luna martie s-au înregistrat scăderi ale prețurilor cu 5,22%. Specialiștii imobiliari sunt de părere că luna martie a adus corecții normale, echilibrate într-o piață stabilă.


Cea mai mare ieftinire a prețurilor apartamentelor de vânzare a fost resimțită în cartierul Grigorescu, ajungându-se la valoarea de 1.699 euro/mp (de la 1.761 euro/mp). În zona Plopilor prețurile au scăzut cu 4,98%, până la valoarea de 2.119 euro/mp (de la 2.230 euro/mp). O altă ieftinire importantă a fost sesizată în cartierul Andrei Mureșanu, unul dintre cele mai scumpe zone din Cluj, unde s-a înregistrat o scădere de 4,13%, prețurile ajungând la 1.904 euro/mp (de la 1.986 euro/mp).

În cartierul Mănăștur ieftinirea a fost de 2,98%, valoarea fiind de 1.497 euro/mp, (de la 1.543 euro/mp). Asemănător s-au situat scăderile și în Mărăști, ieftinirile fiind de 2,94%, prețurile ajungând până 1.682 euro pe mp (de la 1.733 euro pe mp).


În Florești, prețurile au scăzut cu 1,47% , până la 940 euro/mp (de la 954 euro/mp). Cererea pentru această zonă a fost semnificativă și în anul 2021.

În ce privește această zonă, au existat variații minore de-a lungul anului, acestea îndreptându-se mai mult spre a fi descendente. Prețurile au scăzut sau chiar stagnat în perioada aprilie – noiembrie de la o maximă de 965 de euro/mp până la 9.916 euro/mp, urmând apoi să se ajungă la o valoare de 954 euro/mp în februarie 2021.


Creșteri ale prețurilor

Nu toate cartierele se situează în lista ieftinirilor, dimpotrivă, în unele înregistrându-se creșteri. Printre acestea, cele mai importante creșteri s-au resimțit în cartierul Zorilor, cu 3,77%, valoarea fiind până la 1.678 euro/mp (de la 1.617 euro/mp) și în Iris, de 1,53%, până la 1.390 euro/mp (de la 1.369 euro/mp).

În centrul orașului, prețurile sunt în continuă creștere, chiar dacă e aparent minoră, de 1,24%, prețurile situându-se la 2,042 euro/ mp. De trei luni încoace, valoarea apartamentelor de vânzare se situează peste 2.000 de euro/mp, în condițiile în care în anul 2020 acestea nu au depășit pragul de 1.922 – 1.987 euro/mp.

Ultimele Stiri
abonare newsletter