Economie

Capitala României sau a Transilvaniei? Viața în Cluj-Napoca, mai ieftină cu 400 lei decât în București. Ce e mai scump?

Cluj-Napoca și București sunt două orașe mari din România în care prețurile pot să fie uneori exagerate. Dar unde poți să trăiești mai bine?

 

 


Din punct de vedere al prețurilor, Cluj-Napoca este mai ieftin decât București, chiar dacă unii oameni nu s-ar aștepta la asta. Totuși, viața într-un oraș mare și bine dezvoltat vine la pachet cu o serie de prețuri care pot părea uneori exagerate.

 


În cele mai multe aspecte, oamenii din capitala Transilvaniei duc o viața mai bună decât cei din București, potrivit datelor înregistrate pe un portal internațional. Portalul Numbeo este o bază de date globală, cu diverse statistici despre prețurile de consum raportate, ratele de criminalitate, calitatea asistenței medicale, calitatea vieții și multe altele.

În cazul în care considerați că prețurile prezentate nu sunt realiste puteți să introduceți indecși noi care vor ajuta la prezentarea unor date mai noi și exacte a costului de trai, în oricare dintre cele două orașe.


Cluj-Napoca și București, asemănătoare la unele aspecte

În urma unei comparații a datelor reprezentative celor două orașe, a fost raportat faptul că prețurile de consum din Cluj-Napoca sunt mai mici decât în București cu un procentaj de 4,72%, fără chirie. Dacă adăugăm și prețul chiriei, despre care știm că la Cluj pot să ajungă la sume grosolane, tot în București este mai scump, dar cu un procent mai mic, de 3,98%.

Prețurile doar pentru închirierea unui apartament în Cluj-Napoca se apropie foarte mult de cele din București. Având în vedere că diferența este de doar 1,64%, putem să observăm că orașul transilvănean se apropie din ce în ce mai mult de prețurile din Capitală.


Dacă vrei să mănânci la un restaurant, în București o să plătești mai mult cu 6,92% decât în Cluj, dar dacă alegi să îți gătești acasă, atunci diferențele nu sunt atât de mari. Prețurile alimentelor sunt cu doar 0,48% mai mici în Cluj. Puterea locală de cumpărare este cu 5,73% mai mare la Cluj decât în București.

Astfel, ca să trăiești în Cluj-Napoca ai avea nevoie de 9,314 lei ca să ai același stil de viață pe care îl ai în București cu 9,700 de lei, dacă plătești și chirie. Acest calcul folosește indecși atât pentru trai, cât și chirie, pentru a compara eficient costurile din cele două orașe, luând în calcul și salariile și taxele.


Ce e mai scump la Cluj decât în București?

Dacă ieși la restaurant ca să mănânci, în Cluj-Napoca ai putea să dai cu 3,73% mai mulți bani pe suc, unde e aproximativ 6,48 lei, decât în București, unde plătești în jur de 6,25 lei. O pâine albă de 500g, în Cluj poate să fie mai scumpă cu 0,11 bani decât în București, dar diferența este una foarte mică.

Brânza făcută de producătorii locali este cu 3,02 lei mai scumpă în Cluj (27,75 lei) decât în capitală (24,73 lei).  O diferență destul de mare poate să fie observată la prețul salatei verzi. La Cluj o salată (2,59 lei) este mai scumpă cu 20,20% decât în București (3,12 lei).

Berea este cu peste 11% mai scumpă în inima Transilvaniei decât în București, indiferent dacă este  vorba despre bere importată sau românească.

Un capitol la care București este mult mai ieftin decât Cluj este transportul. O călătorie cu transportul în comun din capitală costă doar 1,30 lei pe când una în Cluj costă 2,50 lei. Tarifele pentru transportul în regim de taxi sunt cu aproximativ 45% mai mari la Cluj.

În Cluj, tariful de start este de 2,94 lei și tariful de 1 km este de 2,90, pe când în București ambele tarife sunt doar 2 lei, potrivit portalului. Și combustibilul este cu 8,86% mai scump decât în capitală.

Cu toate că închirierea unui apartament poate să fie uneori mai ieftină în Cluj, prețurile pentru cumpărare sunt mult mai mari. Vezi toate datele comparate aici.

CITEȘTE ȘI:

Calitatea vieții în Cluj-Napoca, mai bună decât la New York sau Londra, dar benzina e mai scumpă

 

Viața în Cluj-Napoca, mai scumpă decât în orașe din Bulgaria

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter