Economie

Viața în Cluj-Napoca, mai scumpă decât în orașe din Bulgaria

Cerințele și așteptările clujenilor cresc pe zi ce trece în ceea ce privește nivelul de trai din Cluj-Napoca. Fiind unul din cele mai dezvoltate orașe din România, prețurile și nivelul de trai se consideră ridicat, cel mai des discutat subiect este cel ce ține de chiriile scumpe care practic consumă o mare parte din venituri.

Așadar, pentru o analiză pragmatică este important de evidențiat faptul că România este un membru nou al Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că așteptările la un nivel dezvoltat similar cu cel din Germania sau Franța sunt exagerate.

Care sunt prețurile și cât de scumpă este viața la Cluj-Napoca față de Plovdiv, al doilea oraș din Bulgaria?


Potrivit site-ului numbeo.com, consumul și chiria în Cluj-Napoca sunt cu 11,43% mai mari decât în Plovdiv. Astfel, prețurile la chirii în Cluj Napoca sunt cu 66,78% mai mari decât în Plovdiv (chiria unui apartament cu 2 camere în centrul Clujului fiind de 1.860 lei versus 1.152 lei). Prețul pe metru pătrat pentru cumpărarea unui apartament în zona centrală a orașului se ridică 4,552 lei în Plovdivo și 9,108 lei în Cluj, diferența fiind de 100%.

Mâncarea, mâncatul în oraș și benzina, mai scumpe la Cluj-Napoca


Potrivit sursei citate, o masă la restaurant costă cu 9,50% mai mult decât în Plovdiv, pentru un litru de benzină la Cluj-Napoca se plătește 5,78 în Cluj față de 5,52 în Plovdiv, diferența fiind de 4,63%. Transportul în comun și cartofii sunt mai scumpe în orașul de pe Someș față de orașul din Bulgaria (un bilet de autobuz costă 2,44 lei în Plodviv și 2,50 lei în Cluj-Napoca, un kilogram de mere ajunge la 4,28 lei în Plodviv față de 3,46 lei la Cluj-Napoca, un litru de lapte costă 4,95 lei în Plovdiv și 4,68 lei în Cluj-Napoca, iar un kilogram de cartofi costă 2,61 lei în Plovdiv și 2,39 lei, în Cluj. O sticlă de vin ajunge la 24,43 lei în Plovdiv, iar de la Cluj-Napoca o poți cumpăra cu 20 de lei)

Bucureștiul depășește Clujului, la unele capitole!


Bucureștiul rămâne, însă, la unele capitol, cel mai scump oraș, depășind Clujul și Plodinov.

Potrivit numbeo.com, prețurile pentru chirii sunt mai mari în Cluj-Napoca decât în București cu 5,11%, prețurile restaurantelor din Cluj-Napoca sunt cu 13,89% mai mici decât în București, prețurile la Alimentație la Cluj-Napoca sunt cu 5,60% mai mici decât la București.


Puterea de cumpărare locală în Cluj-Napoca este cu 2,01% mai mare decât în București, iar salariul mediu net lunar (după impozitare) 3,147 lei în București și 3.073 lei în Cluj-Napoca.

De asemenea, prețurile de consum, inclusiv chiria în București sunt cu 16,39% mai mari decât în Plovdiv, prețurile chiriilor din București sunt cu 58,68% mai mari decât în Plovdiv, prețurile restaurantelor din București sunt cu 27,15% mai mari decât în Plovdiv, iar alimentele din București sunt cu 7,30% mai mari decât în Plovdiv. Salariul mediu net lunar (după impozitare) ajunge la 2,464 lei în Plovdiv și 3,147 lei în București.

abonare newsletter