Economie

Un nou tip de pensie va apărea în România! Cine va putea beneficia de aceasta?

Românii ar putea beneficia de un nou tip de pensie.Veniturile ar putea fi realizate ca un bonus la salariu, acordat de către patroni angajaților lor. Care sunt condițiile pentru a putea încasa această pensie?

Un nou tip de pensie va apărea în România! Cine va putea beneficia de aceasta? Un nou tip de pensie va apărea în România! Cine va putea beneficia de aceasta?

 

 


Românkii ar putea beneficia de un nou tip de pensie. Aceasta se numește pensie ocupațională și poate fi acordată în anumite condiții. care sunt aceste condiții?

 


Cine va putea beneficia de noul tip de pensie?

Pensia ocupațională este considerată Pilonul 4 în categoriile deja existente și este stabilită de către fiecare angajator în parte, în funcție de capacitatea și resursele sale. Acest nou tip de pensie se oferă ca o bonificație și se stabilește în funcție de mai multe criterii.

Angajatorul este cel care poate stabili mai multe trepte de contribuție pentru angajații săi. El va ține cont de salariul, vechimea, dar și funcția angajatului.


Banii pentru contribuția la acest nou tip de pensie vor ajunge în fiecare lună într-un cont administrat privat, pe numele angajatului. Un alt beneficiu pe care îl aduce pensia ocupațională este faptul că inclusiv salariatul va putea să cotizeze lunar pentru contul său.

Un program de economisire pe termen lung

Prin acest program de pensie, ASF își dorește să ofere o alternativă viabilă pentru un program de economisire pe termen lung:


„Autoritatea de Supraveghere Financiară și în mod particular președintele Autorității consideră pensiile ocupaționale un obiectiv important pe care ar trebui să îl atingem cât de curând. Există legea care prevede acest așa-zis pilon 4 care ar urma să ofere publicului larg o alternativă de a beneficia de un nou program de economisire pe termen lung”, susține Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF, conform antena3.ro

Cu se acordă pensia ocupațională?

„Această pensie ocupațională este, de fapt, o contribuție pe care angajatul poate să o depună într-un fond special de pensie ocupațională, constituit la inițiativa angajatorului său, astfel încât să poată beneficia de o sumă suplimentară.


Fondul de pensie ocupațională nu se poate realiza dacă nu se atinge un număr  minim de 100 de participanți pe fond, dar un angajator care are mai puțini angajați, sub 100 de angajați, poate să propună o schemă proprie de pensii ocupaționale care să facă parte, la rândul lor, dintr-un fond construit din mai mulți angajatori care hotărăsc să ofere această facilitate angajaților lor, fiecare având schuma proprie.

Asta este vestea bună! Că angajatorul are o variantă nelimitată de a aloca către fondul de pensii sume pentru fiecare angajat în parte, în funcție de criterii proprii, de vechime, sau de funcție, sau de drepturi salariale, iar angajatul poate să aloce din propriile venituri o cotă suplimentară față de contribuția angajatorului, dar o cotă care să fie limitată la maxim o treime din veniturile pe care le are respectivul, asimilate veniturilor salariale”, a explicat purtătorul de cuvânt ASF.

CITEȘTE ȘI:

Țara AJUTORULUI social! Peste 44 de milioane de lei s-au dus către românii care beneficiază de acest ajutor doar într-o lună

 

 

Veste PROASTĂ pentru unii pensionari. Statul îi lasă fără bani! În ce condiții rămân aceștia fără pensie?

 

 

 

abonare newsletter