Economie

Srilankezii sunt primiți cu brațele deschise la Jucu, după ce au fost dați afară de la o fabrică din Botoșani și umiliți pe Aeroportul Otopeni

36 de muncitori din Sri Lanka, sosiți la București din Botoșani și rămași fără locuri de muncă, vor ajunge în cele din urmă la Cluj-Napoca. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spune că singalezii au ales un angajator și vor ajunge cu toții în Orașul Comoară.

srilankezii-sunt-primiti-cu-bratele-deschise-la-jucu-dupa-ce-au-fost-dati-afara-de-la-o-fabrica-din-botosani-si-umiliti-pe-aeroportul-otopeni srilankezii-sunt-primiti-cu-bratele-deschise-la-jucu-dupa-ce-au-fost-dati-afara-de-la-o-fabrica-din-botosani-si-umiliti-pe-aeroportul-otopeni

36 de cetățeni din Sri Lanka au fost duși de la Botoșani, duminică seara, pe Aeroportul Otopeni, de unde ar fi urmat să fie repatriați. Cel puțin, așa li s-a spus la plecare. Ajunși însă la aeroportul din București, ei au constatat că nu îi aștepta nicio cursă specială care să îi ducă acasă, așa cum fuseseră informați în prealabil.

Cei 36 de muncitori au lucrat la o fabrică de confecţii din municipiul Botoşani şi s-au aflat în carantină instituţionalizată după ce au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus. După condițiile grele în care au lucrat la fabrica de confecții, fiind concediați fără motiv, și după ce au fost legați cu șoricei de agenții de securitate, s-a găsit o soluție pentru muncitorii care și-au exprimat dorința de a rămâne în România.


Ofertele mici au fost respinse

„După ce au reflectat asupra celor șase oferte oferite de angajatori, cetățenii din Sri Lanka au optat pentru una dintre oferte, este vorba despre oferta unei firme din Cluj. Au intrat în contact, urmează să se proceseze documentele și sper să se întâmple și deplasarea dânșilor către un loc de muncă prin implicarea angajatorului, ca să și înceapă activitatea”, a precizat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a spus că unele oferte au venit de la firme mai mici, care nu puteau să-i preia pe toți cei 36 de singalezi, dar firma din Cluj pe care au ales-o poate să facă acest lucru. „E în zona de producție, ambalare, în zona alimentară, cafea. Nu vă pot divulga informații despre termenii contractuali. Am creat toate condițiile pentru a se pune toate întrebările de către ei, să nu apară nicio supriză. Vă asigur că au fost tratați cu respect”, a răspuns ministrul.


De’Longhi, noul loc de muncă al srilankezilor

Potrivit revistabiz.ro, De’Longhi România ar fi compania care a propus Ministerului Muncii și Protecției Sociale să preia spre angajare la fabrica din Jucu muncitorii din Sri Lanka, rămași fără slujbe și fără posibilitatea de a se întoarce acasă. Oferta companiei din Cluj este cea selecționată dintre toate cele transmise către Minister.

Compania va asigura transportul București – Cluj-Napoca pentru srilankezi, le va asigura cazare în apropierea fabricii și va semna cu ele contracte de muncă, respectând aceleași condiții de salarizare și de pregătire ca ale tuturor celorlalți angajați de la Jucu. De altfel, încă din 7 mai, compania clujeană a reluat angajările, iar până în prezent 400 de muncitori s-au alăturat echipei, pentru a răspunde comenzilor în curs.


„Decizia Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale de a accepta oferta companiei noastre de preluare a muncitorilor din Sri Lanka rămaşi fără contract ne bucură foarte mult. Am putut remedia o situaţie dificilă pentru aceşti oameni, într-un timp record şi am demonstrat, de asemenea, celor care aleg să părăsească România pentru munci sezoniere, că există de lucru aici, acasă, în condiţii corecte, de respect şi de securitate”, a precizat conducerea companiei De’Longhi România, potrivit Ziarul Financiar.

CITEȘTE ȘI:


Emil Boc, despre tratamentul srilankezilor în România: „Aceste gesturi mici nasc monștri!”
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter