Economie

Lovitură pentru TOȚI PENSIONARII. Majorarea pensiilor a fost blocată. Sunt afectați 5 milioane de români!

Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor, a dat de înţeles că pensiile nu vor fi majorate în această toamnă.

Lovitură pentru TOȚI PENSIONARII. Majorarea pensiilor a fost blocată. Sunt afectați 5 milioane de români!

Majorarea pensiilor creează probleme de sustenabilitate pentru bugetul următorilor doi ani, conform unor declaraţii făcute de Florin Cîţu. Atât instituţiile financiare internaţionale cât şi agenţiile de rating au arătat că reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei, potrivit oficialului din Guvern.

„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii.”, a spus Cîțu.


Bani din altă parte pentru pensiile majorate

Legea pensiilor a trecut în Guvern, dar acest lucru nu înseamnă că veniturile vârstnicilor se vor majora. Florin Cîțu a mărturisit că această majorare ar putea priva alte sectoare.

"Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei", a explicat Cîțu.


Citește și:

Liviu Dragnea își poate pune pofta-n cui! Ce se întâmplă cu fostul lider PSD?

Ultimele Stiri
abonare newsletter